Dnešní typy baterií v telefonech vyžadují nový přístup k nabíjení. Spotřebitelé jim snižují životnost zakořeněným zlozvykem

Fotografie: Santeri Viinamäki / Creative Commons / Attribution 2.0

Ohledně nabíjení mobilních telefonů se ujalo množství nesmyslů. Plynou hlavně z návyku na staré technologie. Dnešní typy baterií vyžadují něco jiného.

Mobilní telefon už je natolik pevnou součástí našich životů, že se bez něj cítíme doslova jako bez ruky. Existuje na něm i diagnostikovaná závislost a mladší generace by si kolikrát nechala doslova useknout prst, než aby ho neměla, byť na den. Protože ale technologie postupují stále dopředu, neplatí už některé návyky, které fungovaly u starých telefonů. Jak tedy nabíjet telefon správně, aby životnost baterie během let klesala co nejméně?

V čem je vlastně zádrhel?

Modernější typy telefonů mají lithiové baterie, které obvykle nejdou vyndat vlastními silami. Nejenže potřebují jiný režim než staré iontové, ale jejich selhání často znamená koupi úplně nového přístroje. Všechny baterie jsou navrženy na určitý počet nabíjecích cyklů. Jakmile ho dosáhnou, začnou postupně degradovat. Klíčem je tedy tento objem naplnit co nejpomaleji. U lithiových k tomu ovšem vedou jiné postupy než u starších, samostatných typů.

Udržujte ji nabitou na určitou míru

Zapomeňte na starý návyk tzv. formátování, kdy bylo potřeba baterii několikrát úplně nabít a vybít. Lithiovým v moderních přístrojích nejvíce svědčí, pokud jsou na kapacitě mezi 30–80 %. O nabíjecí cykly totiž přicházíte přiblížením se k maximu a minimu. Baterii navíc neprospívá „vytahování“ z téměř úplné nuly. Vzhledem k tomu, že je hodně přístrojů vybaveno rychlonabíjením, stačí vám v zásadě jen několik minut každý den.

Noční můra nočního nabíjení

Klasickým návykem mobilních uživatelů je zapojení telefonu do zásuvky na noc. Tím pádem se ale budete neustále pohybovat na maximu baterie nebo kousek pod ním. To také není úplně nejlepší. Pokud je pro vás takové nabíjení nevyhnutelné, najděte aplikaci, která ho omezí. V ní se dá nastavit, na kolik se dá telefon maximálně nabít, takže si nastavte těch 80 %. Průběžné lehké nabíjení přes den je ale stále lepší než dlouhé bez jakéhokoli dozoru.

slabá baterie a nabíjení
Fotografie: Pxhere

Riziko teplotních výkyvů

Baterie – a telefony obecně – jsou určeny pro provoz v určitém teplotním rozmezí. Zjednodušeně jim tedy vadí příliš stálého tepla i silné mrazy. V prvním případě jde například o dlouhodobý pobyt na palubní desce vozu v parném létě. A černé kryty zahřívají přístroj ještě více, protože teplo pohlcují. Stejně tak se vyhněte delšímu nabíjení například na kamnech nebo přímém slunečním světle. Uvidíte, že vám váš telefon poděkuje.

Zdroj: TechAdvisor

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*