Tatarská omáčka je oblíbeným dochucovadlem smažených jídel. Obzvlášť v Česku na ni nedáme dopustit. Její domácí příprava je velmi jednoduchá a tak není třeba ji kupovat v obchodě.
Tuto omáčku si málokterý labužník dokáže ke smaženým jídlům odpustit. Chuťově je totiž vynikající a obzvlášť smažená jídla zjemňuje a dodává jim vynikající chuť. Tatarská omáčka se může připravovat na mnoho způsobů a použité ingredience se mohou značně lišit. Základem je však vždy majonéza, která se dochucuje různým kořením a zeleninou. Základní majonézu si buď koupíte v obchodě nebo si ji můžete vyrobit i vlastní, z čerstvých vajec.
Ingredience na tatarskou omáčku
- 1/2 šálku majonézy
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1 vařený žloutek
- 1 lžička hořčice
- 2-3 nakládané okurky
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy
Ve větší misce smíchejte majonézu se zakysanou smetanou. Přidejte vařený žloutek, postrouhaný na jemném struhadle a vše znovu promíchejte. Nyní zamíchejte do směsi hořčici. Můžete použít plnotučnou, kdo má rád může zvolit i pikantnější dijonskou. Okurky nakrájejte na drobné kostičky nebo je nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte k tatarce.
Nyní vše promíchejte. Pokud je omáčka příliš hutná, přilejte k ní trochu nálevu z okurek. Tím se zředí do správné konzistence a také ještě jemně dochutí. Tatarku osolte, opepřete a můžete podávat. Dobrým tipem je přidat do ní trošku moučkového cukru, obzvlášť dětem bude více chutnat. V lednici ji skladujte maximálně tři dny.
Domácí majonéza
Budete potřebovat 1 žloutek z velkého vejce, lžíci jemného vinného bílého octa, 250 ml rostlinného oleje a 2 špetky soli. Příprava majonézy není složitá, ale je třeba dodržet základní postup. Žloutek dejte do misky, aby se dobře spojil s olejem musí mít pokojovou teplotu stejně jako olej. Pak k němu přikápněte jen jednu kapku oleje a promíchejte, pak zase jednu kapku a promíchejte. Zhruba po pěti kapkách, můžete začít přidávat malinko více oleje a vždy promíchávejte.
Jakmile bude směs hodně hustá a bude zůstávat na metličce, přilijte opatrně vinný ocet. Nyní směs hodně zřídne a už po větších dávkách můžete zapracovat zbytek oleje. Hotovou majonézu dochuťte pepřem a solí, případně ještě octem. Domácí majonéza je mnohem lepší než ta z obchodu, vyhnete se tak přidaným látkám. Vajec z velkochovů, které podléhají přísné kontrole se nemusíte bát. Riziko nakažení salmonelou je naprosto minimální. I když domácí vejce jsou rozhodně lepší volbou, je u nich vyšší riziko nákazy.
Napište komentář