Pokud hledáte snadný a rychlý recept, kterým však nezklamete a pořádně si jej vychutnáte, vrstvený koláč s masem a bramborami je pro vás ta správná volba.
Pokud hledáte snadný a rychlý recept, kterým však nezklamete a pořádně si jej vychutnáte, vrstvený koláč s masem a bramborami je pro vás ta správná volba. Jedná se o velmi lahodný pokrm, který si můžete vychutnat jak ke snídani, tak i během dne jako dobrou slanou svačinku. Postup je navíc velmi jednoduchý, takže si s ním hravě poradí každý začínající kuchař či kuchařka. Výsledný pokrm však bude natolik chutný, že si jej celá vaše rodina zamiluje již po prvním toustu.
Vrstvený koláč s masem a bramborami
Výhodou tohoto receptu je skutečnost, že jeho příprava nezabere téměř žádný čas, takže nebudete muset zbytečně trávit příliš dlouhou dobu v kuchyni. Za to však během chvilky získáte velmi lahodný pokrm, na který jen tak nezapomenete – s těstem je navíc radost pracovat a jakmile ho upečete, bude krásně křupavé. Kromě toho není nutné smažit žádnou z ingrediencí, což vám také ušetří podstatné množství času. Stejně tak se jedná o vhodný recept pro každého začátečníka, který chce ukázat své schopnosti. K přípravě budete potřebovat následující ingredience:
- 750 gramů pšeničné mouky
- 200 gramů zakysané smetany
- 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
- 400 gramů mletého vepřového masa
- 2 ks cibule
- 300 gramů másla
- 2 čajové lžičky soli
- 3 ks vejce
- 3 ks brambory
- Mletý černý pepř, podle chuti
- Koriandr, podle chuti
Postup pro přípravu:
- Nejprve vložte pšeničnou mouku do hluboké mísy a nastrouhejte k ní studené máslo. Obě ingredience nyní učně promíchejte, abyste získali pevné těsto. To pořádně uhněťte a nechte chvíli odpočívat
- V samostatné misce nyní smíchejte zakysanou smetanu, prášek do pečiva a 1 čajovou lžičku soli. Ingredience jemně promíchejte a poté k nim přidejte mleté vepřové maso, 2 žloutky (jeden si odložte na později) a 3 bílky. Vše promíchejte, ještě jednou pořádně uhněťte a poté vložte na 15 minut odpočívat do lednice.
- Mezitím si nakrájejte brambory na kostičky, oloupejte potřebnou zeleninu, cibuli nakrájejte najemno a vložte všechny ingredience do další mísy. Poté je promíchejte, přidejte k nim sůl, černý pepř a koriandr a směs ještě jednou pořádně promíchejte.
- Připravte si pracovní plochu tak, že ji poprášíte moukou a na ni vložte připravené těsto. To rozdělte na dvě části, přičemž jeden díl rozválejte na tenký plát a vložte jej do pečící formy pokryté pergamenem.
- Vezměte si malou misku a vyplňte její obsah masovou směsí. V této podobě pak začněte směs vyklápět vedle sebe na těsto na pekáči (snažte se udržovat pravidelné rozestupy).
- Druhou část těsta následně rozválejte na tenký plát a zakryjte s ním masové kopečky se spodní vrstvou těsta – okraje vždy pořádně zatlačte k sobě, a to zejména ty mezi jednotlivými náplněmi.
- Nyní vyšlehejte jeden vaječný žloutek, rozetřete jej na těsto a přidejte trochu sezamových semínek. Takto připravený vrstvený koláč vložte na 30 až 35 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů 30-35 minut
- Jakmile uplyne výše uvedená doba, můžete výsledný pokrm vyndat a rovnou podávat.
- Dobrou chuť!
Aromatický vrstvený koláč je hotový a pokud jste postupovali podle výše uvedených kroků, měl by být naprosto lahodný a křupavý. Jemné těsto a okouzlující náplň nadchne naprosto každého, kdo jej okusí.
Napište komentář