Získání maxima šťávy z citronu bez krájení a zašpinění

Fotografie: Depositphotos

Podle několika návodů můžete do vršku citronu jednoduše vyvrtat díru a šťávu jí rovnou vymačkat. Otázkou je, nakolik je tento pikantní trik reálně funkční.

Citrony jsou jednou z těch surovin, bez kterých se už prakticky neobejdeme. Jde o snadný způsob odlehčení silného vývaru, šťáva je základem pro salátové dresinky a sladkokyselou chuť milujeme na dezertech. Jediný problém s tím vším je, že získávání šťávy přímo z plodu kolikrát nadělá trochu nepořádek. Jakmile ho rozříznete napůl, veškeré zbytky nejspíše vyschnou v lednici. Většinou totiž nepotřebujete šťávy zase tolik. Je tu tedy nějaká střední cesta?

Funkčnost triku z TikToku

K našemu totálnímu ohromení ovšem tento trik funguje. Vyvrtání malé dírky v citronu mělo za následek pramínek šťávy, v níž ani nebyla žádná semínka. Ruce, prkénko i nůž zůstaly čisté, nebylo potřeba použít ani žádný další nástroj. Nejlepší na tom bylo to, že se podařilo zachovat i zbytek citronu bez jeho vysušení. Jednoduše byl umístěn do sáčku a dán do lednice. Měli jsme tak přístup k čerstvé šťávě ještě o celý týden později. Vynikající.

Bohužel tento fígl nefunguje tak dobře s grepy, pomeranči a limetkami. Grepy jsou obecně moc velké na vymačkání, pomeranče se ukazují jako příliš měkké a limetky zase husté. Citrony jsou v tomto ohledu tak akorát.

Jak získat maximum šťávy z citronu, aniž byste ho krájeli

  • Potřebujete citron, grilovací či pletací jehlu nebo něco podobného.
  • Poválejte citron po kuchyňské lince nebo prkénku. Není potřeba moc síly, jen potřebujete uvolnit vnitřní membrány, a tedy i šťávu.
  • Bodněte do nešpičaté části ovoce. Jehlu zatlačte co nejhlouběji, ale minimálně několik centimetrů. Dejte si zároveň pozor na to, abyste ovoce neprobodli skrz.
  • Mačkejte. Nastavte otvor nad misku a stiskem vytvořte malý pramínek šťávy. Pokračujte, dokud jí nemáte dostatek. Ze středního citronu získáte asi 2–3 polévkové lžíce. Čím větší, tím samozřejmě více a naopak.
  • Uchovejte zbytek ovoce. Dejte ho do plastového sáčku a pak do ledničky. Tedy v případě, že z něj stále lze nějakou šťávu získat. Kromě toho ho stále můžete rozříznout a využít celý, aniž byste dělali výrazný nepořádek.

Nejlepší citron pro odšťavení?

Vyberte si jasně žlutý a bez jakýchkoli zelených skvrn. Pak ho otestujte na pevnost jemným stiskem. Měli byste totiž cítit lehký odpor. Zároveň tím zjišťujete sílu slupky. Tenká je lepší na šťávu, silná na krájení. Poté už vyberte několik citronů podobné velikosti, ty nejtěžší mají nejvíce šťávy.

Může vám pomoci mikrovlnka?

Zahřátí v této troubě před získáním šťávy je jen jedním z triků, na které lze mikrovlnku použít. Stačí jen 10–20 vteřin uvnitř a narušíte všechny vnitřní membrány. Buňky pak explodují a šťávy se uvolní ještě víc. I když vynecháte troubu, pomůže vám pokojová teplota. Buď je tedy vyndejte z lednice, nebo je tam vůbec nedávejte. Díky zmíněnému triku je navíc ani nemusíte loupat. Můžete samozřejmě, jestli chcete, následně využít i kůru.

Na které recepty se to nejvíc hodí?

Čerstvá šťáva je podstatnou složkou mnoha dezertů a domácích limonád. Kdykoli jde o hlavní položku receptu, vyplatí se ta námaha vynaložená na získání čerstvé přímo z plodu. Kupovaná totiž může být kyselejší.

Zdroj: TasteOfHome

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*