Karbanátek s brambory nebo kaší si z času na čas rád dopřeje každý. Co takhle vyzkoušet neotřelou variantu. Základní ingredience jsou stejné, ale hotové jídlo vypadá úplně jinak.
Milovníci karbanátku a masových kuliček určitě ocení i tento recept, ve kterém je hlavní složkou mleté maso a bramborová kaše. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že masové kuličky se balí do bramborového těsta a poté se obalí v trojobalu a usmaží. Výsledkem je vynikající masová koule v křupavém bramborovém kabátku. Příprava není nijak náročná a vystačíte si z běžně dostupnými ingrediencemi.
Na kuličky z mletého masa
- 400 g mletého masa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- sůl, pepř a další koření podle chuti
- 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 4 snítky petrželky
Na bramborové těsto
- 1 kg brambor
- 50 g másla
- 1,5 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 100 g sýra čedar
- 4 snítky petrželky
Trojobal na smažení
- 1/2 šálku mouky (60 g)
- 1 šálek strouhanky (120 g)
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
Postup přípravy receptu
- Nejprve si dejte vařit brambory ve slupce. V míse si připravte směs mletého masa. To smíchejte s nastrouhanou cibulí, drceným česnekem, vejci a slunečnicovým olejem.
- Vše důkladně promíchejte, aby se vše spojilo dohromady. Přidejte petrželku, sůl, pepř a vaše oblíbené koření. Vše promíchejte, ruce si potřete olejem a z masa tvarujte středně velké kuličky. Na pánvi si rozpalte vyšší vrstvu oleje a kuličky v něm osmažte do měkka.
- Uvařené brambory oloupejte, přidejte k nim máslo a důkladně je rozšťouchejte. Do brambor přidejte nastrouhaný sýr, sůl, pepř a nasekanou petrželku. Vše pořádně promíchejte. Nyní si opět potřete ruce trochou oleje a z bramborového těsta vytvarujte tlustou placku, doprostřed ní umístěte osmaženou masovou kouli a celou ji zabalte do těsta.
- Vznikne vám velká koule z bramborového těsta, uprostřed které se schovává už hotová masová kulička.
- Nyní si nachystejte věci na trojobal. Kuličky obalte v mouce, vejci a na závěr ve strouhance.
- Obalené koule smažte ve vysoké vrstvě oleje nebo ve fritéze.
- Bramborové koule můžete podávat se zeleninovým salátem nebo s oblíbenými omáčkami. Dobrou chuť.
Napište komentář