Cuketové řízky s krupicí a majonézou: V sezóně vařím jen je, tak jemné a šťavnaté, že se oblizujeme ještě druhý den

cuketa mouka mísa

V létě se nám snadno může stát, že je naše zahrada plná cuket. Ty se totiž velice snadno pěstují, a jakmile vyroste jedna, další na sebe nenechají dlouho čekat. Víme, jak zpracovat jejich bohatou úrodu.

Cukety je druh jednoleté zeleniny, který si můžeme snadno vypěstovat na naší zahradě. Není totiž nijak náročná na pěstování a zároveň se jedná o velmi chutnou potravinu, ze které můžeme vytvořit mnoho lahodných pokrmů. Jedním z nich jsou například zeleninové placičky, které můžeme jednoduše ozvláštnit různými druhy omáček, od majonézy po zakysanou smetanu s česnekem.

Na přípravu cuketových placek budeme potřebovat:

  • 2 středně velké cukety
  • 3 polévkové lžíce krupice
  • 1 mrkev
  • 2 brambory
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, koření a aromatické bylinky

Nejprve si smícháme cuketu a brambory

Na hrubém struhadle nastrouháme cuketu a oloupané brambory. Vzniklou směs osolíme a necháme stát chvíli stranou. Obě suroviny totiž pustí velké množství vody, tu následně z mísy vylijeme a směs ještě vymačkáme. Jakmile jsme zeleninu zbavili přebytečné vody, smícháme směs s krupicí, vejcem a nastrouhaným česnekem. Nakonec do směsi přidáme také najemno nastrouhanou mrkev.

cuketové řízky příprava

Celému pokrmu dodají chuť bylinky

Směs opět pečlivě promícháme a vrhneme se na dochucení. K tomu budeme potřebovat nejen sůl a pepř, ale také bylinky. Sáhnout můžeme po jakémkoliv, které máme oblíbené. Do směsi se výborně hodí majoránka, ale také koriandr, provensálské nebo italské koření. Vhodným dochucovadlem je ale také směs na americké brambory nebo paprikové koření.

Cuketové palačinky podle nového receptu nutriční poradkyně. Sníte celý talíř a nepřiberete ani deka

cuketové řízky pánev

Vytvarujte placky, které následně opečete

Posledním krokem je samotné opékání. Jestliže je naše směs moc tekutá na to, aby z ní šly vytvořit placičky, jednoduše stačí přidat krupici. Před umístěním na pánvičku ještě jednotlivé placky můžeme obalit ve strouhance nebo hladké mouce, to dodá celému pokrmu křupavost. Jednotlivé placky smažíme na oleji, dokud nejsou z obou stran dozlatova opečené.

Tímto cuketovým salátem obměkčíte srdce každého. Je tak dobrý, že mu nejde odolat. Prvotřídní recept

cuketové řízky

Ideální je si placky namáčet v omáčce

Aby byl náš pokrm opravdu jedinečný, je dobré si k němu přidělat také omáčku. Tu získáme smícháním nastrouhané okurky s česnekem, majonézou a strouhaným taveným sýrem. Lahodnou chuť tomuto dipu dodá najemno nakrájený čerstvý kopr, který do omáčky přimícháme. Placičky můžeme podávat samotné, nebo k nim připravit přílohu. Vhodné jsou například brambory pečené v troubě nebo lehký zeleninový salát.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*