Jakmile se nám v létě na zahradě urodí jablka, máme často problém s jejich zpracováním. Velké množství jich následně skončí v koši, to je ale škoda, protože právě jablka se dají jednoduše naložit.
Naložená jablka si následně můžeme vychutnávat kdykoliv, ideální je tento pokrm v zimě. Nic totiž nepotěší víc, než když si za dlouhých zimních večerů můžeme dopřát právě domácí jablka. A jejich nakládání není ani tak složité, jak se může zdát. Lahodnost celého pokrmu nám doplní aromatické listy, které snadno najdeme na vlastní zahradě.
Ingredience potřebné na naložení jablek:
- jablka
- 6 – 7 aromatických listů (třešeň, černý rybíz, malina atd.)
- 2 litry studené vody (převařená a chlazená, filtrovaná, pramenitá nebo ze studny)
- 140 gramů cukru (6 polévkových lžic)
- 2 plné čajové lžičky soli
Základem kvalitního receptu je čistota
Nejprve je zapotřebí jablka pečlivě omýt. Na nakládání je nepotřebujeme zbavovat jejich stopky ani slupky, je ale zapotřebí, aby jablka nejevily známky otlučení nebo vnějšího poškození. Pokud by se nám jen jedno takové jablko přimíchalo do sklenice, mohlo by zničit celou várku. Proto je zapotřebí každé jablko opravdu pečlivě zkontrolovat.
Listy stromů nebo keřů dodají to správné aroma
Pečlivě očistíme také listy vybraného stromu, který budeme k jablkům přidávat. Jablka následně umístíme do velké sklenice, ideální je objem 3 litry. Mezi ně nepravidelným způsobem umístíme jednotlivé listy vybraného stromu. Ve studené vodě si rozpustíme cukr se solí a vzniklým roztokem naplníme láhev až po její okraj.
Nyní necháme roztok pracovat bez našeho přičinění
Sklenici následně zavřeme čistým víčkem a umístíme nádobu s jablky na teplé místo. Zde ji necháme bez povšimnutí po dobu 3 – 5 dní. Sklenici je dobré umístit na hluboký talíř, uvnitř totiž dochází k fermentaci a tak je možné, že část tekutiny vyteče ven. Po 5 dnech doplníme sklenici dalším roztokem tak, aby jablka byla plně ponořena. Jablka následně necháme v chladu dozrát ideálně 40 dní, poté můžeme konzumovat.
Napište komentář