Léto je období, kdy si můžete připravit mnoho cuketových jídel. Cuketa je zdravá, ale také poměrně levná a hodí se k přípravě mnoha pokrmů.
Všestrannou cuketu můžete v létě používat k přípravě celé řady receptů. Kromě oblíbených cuketových placek, se z ní dá udělat i sladká buchta nebo, jako v tomto případě, zapečený slaný koláč s křupavou sýrovou krustou. Příprava je přitom jednoduchá a během chvilky vykouzlíte jednoduchý oběd nebo vydatnou večeři, po které se jen zapráší.
Ingredience na cuketový slaný koláč
- 2 cukety
- 90 ml rostlinného oleje
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 2 červené papriky
- 1 stroužek česneku
- 3 vejce
- 300 ml mléka
- 10 polévkových lžic mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 3 polévkové lžíce kopru
- 130 g sýr mozzarella
- 1 polévková lžíce majonézy
- 2 polévková lžíce zakysané smetany
- citronová šťáva
- svazek zelená cibulky
Postup přípravy
Cukety omyjte, zbavte stopek a vidličkou do jejich slupky udělejte podélné zářezy. Poté je nakrájejte na půlkolečka nebo kostky. Cuketu osolte, promíchejte a počkejte až pustí vodu. Mezitím si nakrájejte cibuli a mrkev na půlkolečka a dejte rozehřát na sporák pánev s 60 ml oleje. Nejprve dejte restovat cibuli a až se zatáhne, přidejte k ní i pokrájenou mrkev.
Červené papriky zbavte jádřinců, nakrájejte na kostičky a přidejte do pánve. Průběžně vše promíchávejte a na závěr slijte vodu z cukety a cuketu přidejte k ostatní zelenině. Přikryjte pánev poklicí a duste na mírném ohni přibližně 15 minut. Poté odstavte z ohně a přidejte do směsi prolisovaný česnek.
Jednoduchý koláč, který připomíná nádivku. Chutný a připravený za 15 minut. Výborný levný recept
Servírujte se smetanovým dipem
Bokem v misce rozšlehejte vejce s mlékem. Přidejte mouku, prášek do pečiva a důkladně vše promíchejte metličkou, abyste se zbavili všech hrudek. Na závěr ještě přilijte k moučné směsi 30 ml rostlinného oleje, kopr a vše důkladně promíchejte. Na plech dejte pečící papír nebo jej vytřete olejem a rozložte na něj dušenou zeleninu. Vše zalijte moučnou směsí a zasypte najemno nastrouhaným sýrem.
Cuketový koláč dejte do vyhřáté trouby a pečte při 180 °C přibližně 40 minut. Na závěr si ještě připravte smetanový dip. Smíchejte zakysanou smetanu s majonézou a citronovou šťávou. Přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku a dosolte a opepřete podle chuti. Vše důkladně promíchejte a omáčka ke slanému cuketovému koláči je hotová.
Napište komentář