Pozorná pokladní tušila, že něco není v pořádku. Kvůli jednomu detailu ihned zavolala policii

Fotografie: Laborec / Public domain

Chtěli si trochu přilepšit, a tak si vytiskli falešné bankovky. Jejich plány však překazila pozorná pokladní, která odhalila, že bankovka je padělaná.

Polský deník Fakt informoval o případu dvou mužů, kteří se chtěli obohatit tiskem falešných bankovek. Pozorná pokladní v obchodě však padělek poznala a přivolala policii. Domovní prohlídky prokázaly, že muži měli veškeré vybavení na tisk falešných bankovek. Momentálně se nachází ve vazbě. V případě prokázání viny jim hrozí až 25 let vězení.

Pokladní na muže zavolala polici

Policie dostala oznámení, že v jednom z obchodů v polské Boleslavi se snažil mladý muž zaplatit falešnou bankovkou v nominální hodnotě 100 zlotých. Pozorná pokladní však padělek rozpoznala. Přímo u muže v kapse pak policisté našli devět dalších bankovek stejné hodnoty a čtyři bankovky v hodnotě 50 zlotých. Brzy se také dozvěděli informaci, že o něco dříve bylo zaplaceno padělanou bankovkou v jiné prodejně.

Deník Eluban poté informoval, že při domovní prohlídce byla u 22letého muže nalezena tiskárna, na níž měl zřejmě vyrábět padělky. Následné vyšetřování vedlo k zadržení další podezřelé osoby. 44letý obyvatel městské části Zgorzelec měl mít doma 8 kusů padělaných bankovek a tiskárnu. Také bylo prokázáno, že sám jednu z bankovek udal v blízkém obchodě.

Mezi lidmi kolují tisícikorunové bankovky, které mohou prodat i za 5x vyšší cenu. Klíčem je výroční logo ČNB

Padělání bankovek je na ústupu

Okresní státní zastupitelství v Bolesłavi oba muže obvinilo a poslalo je do detence na 3 měsíce. Policie mezitím sbírá důkazní materiál. Mužům za padělání bankovek hrozí až 25 let vězení. Za uvádění falešných bankovek do oběhu pak hrozí pachatelům 10 let odnětí svobody. I u nás hrozí za padělání bankovek vysoké tresty. V posledních letech je však tato trestná činnost na ústupu.

Fotografie: Depositphotos

Nejčastější padělanou bankovkou u nás je tisícikoruna, která nahradila dříve oblíbenou dvoutisícovku. V oběhu však kolují také falešná eura a jiné měny. Celkově se však počet zachycených padělků za poslední roky významně snížil. Většina z nich je hodnocena jako méně zdařilá a nejvíce z nich je tisknuto na inkoustových tiskárnách, jak zmiňuje na svém webu ČNB. Na SvětěKreativity jsme informovali také o triku zlodějů, kteří nechávají řidičům padělané bankovky za stěračem.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*