Sušenky a jiné drobné pečivo patří k nejoblíbenějším druhů pochoutek. Receptů na ně existuje nepřeberné množství a snad každá země má své specifické.
Mlsat chtějí lidé napříč kulturami, druhy drobného pečiva záleží vždy na místních zdrojích, zvyklostech, kultuře a kulinářských tradicích. Vydejme se na cestu letem sušenkovým světem!
Jednoduché roládky k čaji
Američané milují různé sladkosti, jako je čokoláda, ovesné vločky, křehké pečivo, perník a další. Sušenky se často podávají k snídani nebo jako svačina. Ve Spojeném království jsou sušenky spojovány s tradičním pitím čaje. Britové preferují drobivé a jemné sušenky, jako je křehké pečivo nebo piškot. Do sušenek také rádi přidávají různé přísady, jako jsou rozinky, ořechy nebo čokoláda. V našich končinách zase máme rádi různé koláče, perníčky a drobné pečivo.
Ingredience:
- vejce – 2 ks;
- cukr – 130 g;
- vanilkový cukr – špetka;
- rostlinný olej – 100 ml;
- sůl – špetka;
- mouka – 310 g;
- prášek do pečiva – 1 lžička;
- kakao – 15 g.
Bleskurychlý piškotový dort je moje jistota při každé rodinné párty. Doslova se rozpadá na jazyku
Ingredience na polevu:
- hořká čokoláda – 150 g;
- rostlinný olej – 1 polévková lžíce.
Příprava:
- Do misky rozklepněte vejce, přidejte klasický a vanilkový cukr, šlehejte, dokud se nerozpustí. Do vaječné směsi nalijte rostlinný olej, přidejte sůl a znovu promíchejte.
- Do směsi prosejte 300 gramů mouky s práškem do pečiva, uhněťte v mírně tekuté těsto. Těsto rozdělte na dvě části, do jedné nasypte zbylou mouku a do druhé kakao.
- Uhněťte dvě elastické a nelepivé kuličky. Každou rozdělte na 4 části, vytvarujte tenké dlouhé válečky.
- Každý váleček k sobě spojte do vrstvy, střídavě čokoládové a světlé, a pak vyválejte.
- Vzniklou roládu rozdělte na dvě části, zamotejte tak, abyste získali krásný vzor.
- Sladkou roládu položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte na 160 stupňů 25-30 minut. Na polevu rozpusťte čokoládu s rostlinným olejem. Po upečení roládu polijte polevou.
- Poté, co poleva ztuhne, roládu nakrájejte na porce.
Napište komentář