Jahody jsou snad nejoblíbenějším letním ovocem. Jsou totiž nejen voňavé a chutné, ale také zdravé. Obsahují množství vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek.
Jahody jsou zkrátka takovým voňavým, chutným a na pohled krásným multivitaminem. Moderní mluvou by se daly nazvat i superpotravinou. Navíc svému zdraví prospějete i jejich sběrem (na zahradě či při samosběru). Protáhnete si tělo na čerstvém vzduchu a ještě si pochutnáte. Prozradíme vám, jak z jahod vyrobit zajímavý dezert. Kromě toho vám bude stačit pár základních surovin a nic nebudete muset péct, což v parném létu rozhodně oceníte.
Lahodný krémový jahodový dezert
Ingredience na základ:
- Jahody – 250 g;
- cukr krupice – 80 g;
- mléko – 600 ml (tip: Lze využít i mléko bez laktózy.),
- kukuřičný škrob – 50 g.
Ingredience na vrch dezertu:
- Jahody – 200 g;
- máslo – 20 g;
- cukr – 60 g.
Bez tohoto lahodného tvarohového zákusku si můj manžel ranní kávu nedokáže ani představit
Příprava jahodového dezertu:
- Do mísy s jahodami nasypte cukr.
- Zalijte mlékem a ponorným mixérem důkladně rozdrťte.
- Vzniklou směs přelijte přes sítko do hrnce.
- Přidejte kukuřičný škrob a za stálého míchání směs vařte do zhoustnutí.
- Poté směs nalijte do hluboké nádoby a nechte 30 minut v lednici.
- Na ozdobení vrchní části nakrájejte nadrobno 200 gramů jahod.
- Na pánvi rozpusťte cukr a máslo a do vzniklého karamelu přidejte jahody. Buďte opatrní, karamel je velice horký a může mít tendenci vystřelovat.
- Jahody vařte v karamelu, dokud nezmění barvu na načervenalou.
- Dále přeneste zkaramelizované jahody na základ dezertu.
Bez želatiny a bez pečení v troubě tak připravíte lahodný dezert s opravdu bohatou chutí jahod.
Napište komentář