Změny v penzijním spoření vyvolaly rozruch po celém Česku. Až milion lidí může přijít o příspěvek

Fotografie: Depositphotos

Od 1. července se bude měnit výše státního příspěvku na penzijní spoření. Pokud si spoříte méně než 500 Kč měsíčně, o příspěvek přijdete.

Od července začínají platit nová pravidla pro příspěvek na penzijní spoření. Podle webu Peníze by si lidé měli změnit výši spořené částky ještě v červnu. Lidé, kteří si na penzijním spoření ukládají méně než 500 Kč měsíčně, přijdou o státní příspěvek. To se týká téměř milionu lidí. Stát se naopak rozhodl zvýhodnit všechny, kdo si spoří vyšší částky.

Polepší si ti, kteří spoří nad 1 200 Kč

Od 1. července se mění pravidla penzijního spoření. Stát se rozhodl motivovat lidi, aby si na důchod spořili ještě více. Kdo si spoří jen malou částku, dostane jen malý příspěvek, nebo dokonce žádný. Měsíční minimum pro získání státní podpory se zvýší z 300 Kč na 500 Kč. Pro všechny, kteří si spoří méně než 1 200 Kč se státní příspěvek sníží. Naopak, ti kteří si na důchod spoří vyšší částky, dostanou i vyšší příspěvek.

Pokud si tedy budete spořit měsíčně pětistovku, stát vám k ní každý měsíc připíše 100 Kč (před změnou to bylo 130 Kč). Nejvyšší příspěvek pak dostanou ti, kteří si spoří 1 700 Kč. K této částce se měsíční příspěvek zvýší z 230 Kč na 340 Kč. Státní příspěvek se od července mění automaticky. Pokud plánujete i nadále posílat stejnou částku, nemusíte nic řešit. Mnoho lidí však změna příspěvku motivovala k tomu, aby si měsíční platbu navýšili.

Důchodová reforma přináší nečekané novinky. Změní se minimální částka i věk odchodu do důchodu

Minimální délka spoření se prodlužuje na 10 let

„Určitě to je ta hlavní motivace, kvůli níž k nám teď naši klienti chodí na pobočky nebo volají na call centrum,“ cituje TN mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. Další velká změna v penzijním spoření platí už od ledna. U všech nově zakládaných smluv se minimální délka spoření prodloužila z pěti let na deset. Bez sankce si tak nově budete moci své úspory vybrat až po deseti letech a zároveň vám musí být nad 60 let.

spoření
Fotografie: Freepik

Od 1. července rovněž zanikne nárok na státní příspěvek starobním důchodcům. Stále však budou moci využít penzijní spoření k úlevě na dani. O státní příspěvek také nelze žádat zpětně. Ten se připisuje každý měsíc podle toho, jak vysoká byla v daném měsíci úložka. Na SvětěKreativity si také můžete přečíst, jaké novinky přináší důchodová reforma.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*