O cuketě je známo, že jde o velice oblíbený a hojně pěstovaný druh tykve. Během léta je jí v našich zahradách opravdu plno. Navíc jde o velice zdravou a výživnou zeleninu.
Cuketa je všestranná zelenina s jemnou chutí, vhodná pro různé kuchyňské úpravy. Lze ji grilovat, smažit, dusit nebo použít do polévek a salátů. Skvěle se hodí do těstovinových pokrmů i pečiva. Na přípravu cukety v těstíčku existuje množství rozličných receptů. Každý z nich disponuje svou vlastní jedinečnou chutí a vůní. K přípravě těstíčka můžete použít různé přísady, základem je mouka, vejce, mléko nebo kefír, ochutit můžete různým kořením. Přidat lze prolisovanou či nastrouhanou zeleninu, například česnek nebo mrkev. Využít můžete i sýr – tavený nebo strouhaný.
Cuketa v těstíčku
Cuketu v těstíčku můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či rybám. Může být také skvělou svačinkou nebo doplňkem oběda či večeře. Oceníte ji i jako letní zobání k posezení na zahradě nebo jako skladné jídlo s sebou na výlety. Díky své neutrální chuti je cuketa vhodná pro slanou i sladkou kuchyni, přijímá totiž aroma od ostatních surovin. Je však na místě zvážit, že chuťové preference jsou individuální, takže to, co může lahodit jednomu, nemusí být po chuti druhému. Prozradíme vám, jak na výbornou cuketu v těstíčku.
Ingredience:
- Cuketa – 600 g;
- zakysaná smetana – 150 g;
- vejce – 2 ks;
- škrob – 3 polévkové lžíce;
- hladká mouka – 2 lžíce;
- sůl – ⅓ lžičky;
- česnek – 3 stroužky.
Tento lahodný cuketový salát z pouhých 3 hlavních přísad mě naučila kamarádka z Moravy
Příprava cukety v těstíčku:
- Cuketu nakrájejte na kolečka o tloušťce maximálně 5 mm.
- Kolečka cukety osolte a nechte pustit šťávu.
- V mezidobí smíchejte zakysanou smetanu s vejci a solí.
- Stroužky česneku protlačte do směsi přes lis a promíchejte.
- Do směsi nasypte mouku a škrob, uhněťte těsto hustší než na palačinky.
- Z cukety slijte přebytečnou tekutinu, kolečka obalte v mouce a poté v těstíčku.
- Na pánvi v rostlinném oleji opečte cuketu z obou stran do zlatova.
- Ve výsledku vznikne výborná, dozlatova osmažená cuketa. Těstíčko jí dává nové chuťové tóny.
Napište komentář