Ve věku úctyhodných 90 let zemřela hudební legenda, která si získala srdce několika generací

Fotografie: Sevela.p / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

V 90 letech odešla hudební legenda s všestranným nadáním a král bílého blues. Jeho kapelou prošly také pozdější světoznámé hvězdy.

John Mayall je považován za otce britského blues a jeho úspěšná kariéra trvala více než šest desetiletí. „S těžkým srdcem přijímáme zprávu, že John Mayall včera, 22. července 2024, pokojně zemřel ve svém domě v Kalifornii, obklopen svou milující rodinou,“ stojí ve smutečním oznámení na zpěvákově oficiálním instagramovém účtu.

Jeho kapelou prošla slavná jména

Mayall se narodil 29. listopadu 1933 v Macclesfieldu v Anglii a jeho cesta k hudbě začala velmi brzy. Sám se naučil hrát na kytaru, klavír a foukací harmoniku. Po službě v armádě založil v roce 1956 svou první kapelu Powerhouse Four. Byla to však až kapela Mayall & the Bluesbreakers založená roku 1963, jež mu zajistila pevné místo v hudební historii.

V Bluesbreakers začínala řada velkých hudebníků, kteří se později stali legendami. V 60. letech byli členy kapely Eric Clapton, Mick Taylor z Rolling Stones nebo Peter Green a John McVie, již později založili kapelu Fleetwood Mac. „Nikdy jsem nenahrál hit, nikdy jsem nevyhrál Grammy a Rolling Stone o mně nikdy nenapsal článek. Jsem pořád undergroundový umělec,“ cituje vyjádření Mayalla z roku 2013 iRozhlas.

Frontman oblíbené hudební kapely zemřel v pouhých 63 letech. Na víkend měl naplánovaný koncert

Mnohokrát vystoupil také v Česku

Mayall však hrál klíčovou roli v popularizaci blues ve Velké Británii a USA. Jeho oddanost tomuto žánru byla mnohokrát oceněna. V roce 2005 byl vyznamenán Řádem britského impéria za jeho službu k hudbě. Často také koncertoval v Česku a poprvé se tu objevil ještě tři roky před pádem železné opony, když vystopuil v rámci festivalu Bratislavská lyra.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený John Mayall (@johnmayallofficial)

Za svou kariéru nahrál více než 60 alb, která dokazují jeho všestrannost a oddanost blues. Koncertování se věnoval až do roku 2022, kdy ho zasáhla nemoc. Rozlučkové turné, kdy měl mimo jiné vystoupit i v Brně, tak bylo zrušeno. Na SvětěKreativity jsme rovněž informovali o úmrtí Ivana Misaře, legendárního českého herce, jehož si můžete pamatovat z Bakalářů.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*