Meteorologové důrazně varují před počasím letošního podzimu, které Češi dosud nepamatují

Fotografie: Depositphotos

Léto je zatím v plném proudu a mnoho lidí by už jistě dalo přednost nižším teplotám. Podle meteorologů bychom si však vysoké teploty měli užívat. 

Zdá se, že letošní podzim nám teplé měsíce nepřinese, jak jsme si v posledních letech zvykli. Počasí v Evropě budou podle TN na podzim a v zimě ovlivňovat hned dva meteorologické jevy, které přinesou mráz a déšť. Podívejte se na výhled počasí, s nímž počítají meteorologické modely. Po horkém létě vytáhneme hned zimní bundy.

La Niña k nám přinese srážky

Ačkoliv není jednoduché předpovídat vývoj počasí dlouhodobě dopředu, meteorologické modely dokáží předpovídat alespoň pravděpodobnost, s jakou daný jev nastane. To, že meteorologický jev El Niño střídá jeho studenější sestra La Niña, to už je potvrzený fakt. Její vliv bude sílit s přicházejícím podzimem a ovlivní počasí především v Severní Americe. I Evropu však tento jev částečně ovlivní.

„Více srážek vidíme hlavně v části střední a východní části Evropy. Předpověď srážek ukazuje sušší podzim na velké části jižní, západní a části střední Evropy. Zároveň se předpokládá, že pásmo nízkého tlaku přinese více srážek do severních oblastí a nad Velkou Británii a Irsko,“ popisují podzimní výhled meteorologové z portálu Severe Weather.

Meteorologové varují před letošní zimou. Významné přírodní anomálie na ni budou mít dosud nevídaný vliv

V hlavní roli slábnutí polárního větru

Do podzimního a zimního počasí však zasáhne ještě další jev, který se objevuje každoročně a počasí také výrazně ovlivňuje. „Polární vír se znovu objevuje každý podzim a hraje klíčovou roli ve vývoji počasí na konci podzimu, přes zimu a na jaře,“ uvádí TN. Polární vír by měl v tomto období slábnout, což paradoxně přinese studený vzduch na území Severní Ameriky i Evropy. Když totiž polární vír slábne, studený vzduch nad severním pólem se neudrží a začne pronikat do jižnějších poloh.

zima
Fotografie: Freepik

Modely tak prozatím počítají pro území střední Evropy s chladným a deštivým podzimem. Zdá se, že letošní rok se dlouhého a teplého podzimu už nedočkáme a z horkého léta pocítíme prudký skok rovnou do zimy. Na SvětěKreativity už jsme popisovali, jak meteorologický jev La Niña ovlivní počasí v Česku během léta. Budou padat rekordy.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

1 Comment

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*