Kostní či zeleninový vývar je oblíbenou polévkou a skvělým základem pro mnoho jídel. Přidejte do něj dvě ingredience, jež ho obohatí a zvýrazní chuť.
Dvě ingredience pro skvělý vývar
Každá rodina má na vývar svůj recept, ale základ je stejný: maso s kostí, zelenina a oblíbené koření. Tradiční verzi všichni milujeme, rozhodně ale stojí za to zkusit něco nového. Výsledný vývar urychluje metabolismus, zlepšuje trávení a působí protizánětlivě. Až jej budete příště vařit, přidejte do něj kousek zázvoru a celou skořici. Ano, víme, ty jsou spojeny spíše s koláčem nebo čajem, ale ujišťujeme vás, že v polévce budou velmi dobře fungovat.
Skořice má vlastnosti protizánětlivé a baktericidní. Zmírňuje nevolnost, působí při snižování krevního tlaku i cukru a podporuje činnost kardiovaskulárního systému. Také zlepšuje trávení a urychluje metabolismus, velmi ji tedy ocení lidé bojující s přebytečnými kilogramy.
Zázvor pomáhá udržovat naše srdce zdravé, ulehčuje hubnutí a působí proti některým mikroorganismům. Má protizánětlivé vlastnosti, které jsou používány v tradiční i moderní medicíně. Může pomoci snížit otoky a působí i proti artritidě, zejména kolenního kloubu.
Co by kromě zázvoru a skořice nemělo v supersilném vývaru chybět? Samozřejmě záleží na vašich chuťových preferencích. Bez nového koření, pepře a bobkových listů si to asi nedovedeme představit. Základem také je použít velké množství různých druhů zeleniny. Zajímavým doplňkem mohou být i játra.
Napište komentář