Vývar je král mezi polévkami. Poradíme vám, jak naložit se zeleninou

Fotografie: Unsplash

Polévka, která vás zaručeně postaví na nohy, je vývar. Může se jednat o únavu z nachlazení, ale i z prohýřené noci. Častým problémem ale je velké množství zeleniny. 

Aby byl vývar dostatečně silný, potřebuje nejen dlouhou dobu přípravy, ale také ty správné ingredience, které necháme povařit. Ty ale ve finálním receptu nenecháváme, po uvaření je vyndáme a velmi často se uchýlíme k tomu, že je vyhodíme. To je ale chyba. 

Fotografie: Pexels

Zeleninu z vývaru lze znovu použít 

Ze zbylé zeleniny si velmi originálním způsobem můžeme připravit jednoduché vegetariánské řízky. Budeme tak ušetřeni zbytečného plýtvání potravin a ještě si pochutnáme. Na jejich přípravu budeme potřebovat 2 hrnky nakrájené zeleniny z vývaru, 1 vejce, 5 lžic strouhanky, 2 lžíce mouky a 2 lžíce jogurtu. Na dochucení si připravíme sůl, pepř a čerstvé bylinky, mezi kterými může být bazalka, oregano, pažitka, koriandr nebo libeček. 

Zeleninu, kterou jsme vyjmuli z vývaru, jednoduše nastrouháme nebo rozmačkáme vidličkou. Vzhledem k tomu, že se ve vývaru vařila delší dobu, bude velmi měkká a proto tato její příprava nebude náročná. Mísu se zeleninou na chvíli odložíme a necháme vychladnout. Jakmile se tak stane, přidáme k ní vejce, strouhanku a mouku. Celou směs osolíme a opepříme dle naší chuti. 

Lahodné vegetariánské placky nás velmi překvapí

Ingredience v misce zamícháme tak, aby nám vzniklo těsto. To nakonec ještě ochutíme bylinkami, které mohou být sušené, ale i čerstvé. Pokud jsou čerstvé, nejprve je omyjeme a poté nakrájíme nadrobno. Na pánvi si mezitím připravíme olej a počkáme, než se zahřeje. Z těsta si mezitím vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu. 

Fotografie: Pexels

Kuličky následně prsty rozmáčkneme a vytvoříme tak placky stejné velikosti. Jakmile je olej dostatečně teplý, jednotlivé placky na něj umístíme a osmažíme z obou stran. Příprava celého pokrmu nám nezabere více než 25 minut a vyhneme se tak zbytečnému plýtvání velkého množství zeleniny, které nám při vaření vývaru vznikne.