Starou střechu za žádnou cenu nebourejte sami. Hrozí vám doživotní zdravotní následky i vysoká pokuta

Fotografie: Depositphotos

Ačkoliv jsou výrobky z eternitu již léta zakázány, po celém Česku je mnoho staveb, které ho obsahují. Do jeho likvidace se však nepouštějte svépomocí.

Eternit byl v minulosti velmi oblíbeným stavebním materiálem. Později se zjistilo, že azbestová vlákna, která se z něj uvolňují, mohou při vdechnutí těžce poškodit plíce. Jak uvádí web Finance, likvidace starého eternitu podléhá zákonným nařízením. Každý musí zajistit, aby při manipulaci s tímto nebezpečným materiálem nedocházelo k uvolňování azbestového prachu do okolí, a rovněž se musí odvézt do sběrného dvora, který materiály z azbestocementu přijímá.

Eternit měl ve stavebnictví široké využití

Azbestocement nebo také eternit byl ve stavebnictví široce využíván již od 19. století. Díky tomu, že je nehořlavý, lehký a poměrně odolný, se uplatnil především jako střešní krytina. Z eternitu se však rovněž vyráběly trubky, izolační desky, nátěry, a dokonce i květináče. Později se však zjistilo, že uvolněná azbestová vlákna, která se dostanou do plic, poškozují plicní sklípky. I po desetiletích mohou být příčinou vzniku neléčitelných plicních onemocnění, včetně rakoviny.

Už dlouhou dobu je proto použití tohoto materiálu ve stavebnictví zakázáno. Po celém Česku je však stále mnoho staveb, které nebezpečný eternit obsahují. To nejhorší, co můžete udělat, je pustit se do jeho likvidace svépomocí. Právě při manipulaci s eternitem uniká do okolí nejvíce azbestového prachu, který je nebezpečím nejen pro vás, ale i pro lidi žijící v sousedství.

Žena rozřízla svou pohovku ve snaze najít dálkové ovládání. To, co našla uvnitř, jí nahnalo husí kůži

Za neodborné nakládání s eternitem hrozí sankce

Jak uvádí web ČeskéStavby, za neodborné a nebezpečné nakládání s výrobky, jež obsahují eternit, hrozí sankce. Odstranění byste měli svěřit odborné firmě, jejíž zaměstnanci pracují v ochranných oblecích a zajistí bezpečné odstranění eternitu, včetně jeho likvidace podle zákona. Eternit totiž rozhodně nemůžete odvézt, kam se vám zlíbí. Sváží se pouze do specializovaných sběrných dvorů a musí se přivézt uzavřený v neprodyšném materiálu, aby se z něj neuvolňoval prach do okolí.

ochranný oděv
Fotografie: Freepik

Podle zákona musíte také všechny práce, při kterých se odstraňují azbestové materiály, ohlásit stavebnímu úřadu. Pustíte-li se do jeho odstraňování svépomocí, máte povinnost si zajistit provádění stavebního dozoru autorizovanou osobou podle zvláštního předpisu. Práci s tímto nebezpečným materiálem by nikdo neměl brát na lehkou váhu a vždy dbát na bezpečnost svou i bezpečnost okolí. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali o novele zákona zpřísňující kácení dřevin. Za nelegální kácení dřevin na vlastním pozemku hrozí pokuta až 100 000 Kč.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*