Brambory plněné mletým masem je chutným a výživným jídlem, které může být skvělou volbou pro večeři nebo oběd.
Brambory jsou v mnoha končinách klasickou a oblíbenou součástí jídelníčku. Je to dáno i širokým spektrem možností jejich využití, zpracovat se dají do slaných i sladkých jídel, můžeme z nich tvořit kaši, pyré, noky, knedlíky, sladké těsto a mnoho dalších variant. Mleté maso se také těší značné oblibě, nezřídka i díky snadnosti a rychlosti zpracování. S ním není třeba trávit u vaření dlouhé hodiny.
Brambory plněné mletým masem
Mleté maso ve spojení s bramborami a různým kořením patří v mnoha zemích mezi vyhledávaná jídla. Hodí se jak ke každodennímu menu, tak ke sváteční tabuli. Obrovskou výhodou samozřejmě je skutečnost, že suroviny na toto jídlo lze běžně pořídit a každý si je může i po finanční stránce dovolit. Díky dostupnosti surovin a snadné přípravě si tento pokrm jistě získá oblibu i ve vaší rodině.
Ingredience:
- Brambory (velké) – 4 ks;
- Sůl – ½ lžičky;
- Koření na brambory;
- Sušený česnek;
- Sladká paprika;
- Rostlinný olej;
- Mleté maso – 600 g;
- Koření na maso;
- Sušený zázvor;
- Mletý černý pepř;
- Vejce – 4 ks;
- Zakysaná smetana – 200 ml;
- Koření na zeleninu;
- Rajčata – 2 ks;
- Smetanový sýr – 300 g.
Báječný slaný koláč à la co dům dal: Tento levný a snadný recept vám zabere 5 minut času
Příprava:
- Oloupané brambory rozdělte podélně na poloviny.
- Lžící vyškrábněte z brambor vnitřek, tím vytvoříte lodičky.
- Bramborové lodě vložte do zapékací mísy dutinou nahoru.
- Lodičky posypte kořením na brambory, sušeným česnekem a paprikou.
- Zalijte vodou s rostlinným olejem.
- Pomocí štětce nebo mašlovačky lehce rozetřete koření po povrchu lodiček.
- Pečte při 200 stupních 20-25 minut.
- K mletému masu přidejte koření na maso, sušený zázvor, mletý černý pepř a sůl.
- Masovou směs promíchejte.
- Naplňte každou dutinu lodi mletým masem.
- Lodičky otočte dnem vzhůru a znovu pečte 20-25 minut na 200 stupňů.
- Vejce důkladně prošlehejte se zakysanou smetanou.
- Rajčata nakrájejte na malé kostičky, sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Do směsi vajec a zakysané smetany nalijte zeleninové koření, přidejte rajčata a sýr, promíchejte.
- Směsí přelijte upečené brambory a vraťte do trouby na 20-25 minut.
Napište komentář