Slaný cuketový koláč je vynikající možností, jak zpracovat úrodu této oblíbené zeleniny. Snadno si tak připravíte svačinu do ruky nebo lehkou večeři.
Cuketa je všestranná zelenina, nejen v české kuchyni hojně využívaná. Obsahuje mnoho prospěšných látek, jakými jsou vitamíny, minerály a vláknina. Zároveň je nízkokalorická, mohou si ji tedy směle vychutnat i lidé, kteří se snaží o vyvážený a zdravý jídelníček. Když přidáte různé druhy zeleniny, získáte další chuťový i výživový rozměr.
Slaný cuketový koláč místo pizzy
Slaný cuketový koláč je lahodným pokrmem, který lze připravit na nejrůznější způsoby. Můžete jej podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či rybám. Vzniklé řezy jsou uvnitř jemné a měkké, zvenku krásně křupavé. Koláč můžete ozvláštnit různými omáčkami a kořením, které mu dodá ještě více chuti. V létě bez problémů nahradí i pizzu.
Ingredience:
- Cuketa – 2 ks;
- Sůl – ½ lžičky;
- Červená cibule – 1 ks;
- Mrkev – 1-2 ks (dle velikosti);
- Česnek – 3 stroužky;
- Paprika – 2 ks;
- Sladká paprika;
- Sušený česnek;
- Vejce – 3 ks;
- Mléko – 250 ml;
- Hladká mouka – 200 g;
- Prášek do pečiva – 1 polévková lžíce;
- Tvrdý (nebo rovnou strouhaný) sýr – 150 g.
- Kečup – 50 ml;
- Majonéza – 50 ml;
- Sójová omáčka – 40 ml;
- Jarní cibulka – hlavička.
Tato cuketová pomazánka se hodí naprosto ke všemu. Chutná tak dobře, že ji budete ujídat i samotnou
Příprava:
- Cuketu nastrouhejte na tenké dlouhé nudličky. Smíchejte ji se solí a nechte 10 minut odležet.
- Červenou cibuli nakrájejte na půlkolečka.
- Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Na něm cibuli smažte 2-3 minuty.
- Mrkev nastrouhejte stejně jako cuketu.
- Na cibuli položte nudličky mrkve a smažte 2-3 minuty.
- Česnek nasekejte nadrobno a přidejte k cibuli a mrkvi.
- Papriky očistěte od vnitřků, nakrájejte na malé plátky a přidejte na pánev.
- Zeleninovou hmotu osolte, přisypte sladkou papriku a sušený česnek.
- Promíchejte a smažte 5-7 minut. Z cukety zatím vymačkejte tekutinu.
- Cuketu a smaženou zeleninu smíchejte v misce.
- Vejce rozklepněte do samostatné nádoby a přidejte sůl.
- Do vajec nalijte mléko, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte těsto.
- Těsto vlijte do zeleniny a promíchejte.
- Plech zakryjte pečicím papírem a namažte rostlinným olejem.
- Těsto se zeleninou nalijte na plech a rozetřete po celé ploše.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a posypte jím vrch těsta.
- Koláč pečte na 180 stupňů 25-30 minut.
- Smíchejte majonézu s kečupem, sójovou omáčkou a nakrájenou jarní cibulkou, čímž si připravíte dip ke koláči.
Napište komentář