V restauraci měli na číšníka zdánlivě nevinné přání. Bizarní příplatek 200 Kč je však srazil do kolen

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Známý rakouský politik si vyrazil z manželkou na večeři v oblíbené turistické destinaci. Překvapila ho však jedna položka na účtence, která rozvířila diskuzi.

Rakouskými sociálními sítěmi nyní hýbe kauza s předraženou účtenkou. Bývalý rakouský politik se totiž podělil o útratu v jedné luxusní restauraci na pobřeží Vrbského jezera. Nepřekvapila ho vysoká cena jídla a nápojů. Ovšem s jednou položkou měl zásadní problém. Restaurace si totiž napočítala nemalý poplatek za „prázdný talíř“.

Za prázdný talíř zaplatili 200 Kč

Christoph Haselmayer je podle TN bývalým politikem a v Rakousku známou postavou. Teď se mu podařilo rozpoutat širokou diskuzi o službách, které si účtují některé restaurace. Sám se s manželkou vydal na pobřeží rakouského Vrbského jezera, kde si zašli do restaurace Miralago v městečku Pörtschach am Wörthersee. Poté, co se najedli a dostali účet, je opravdu zarazila jedna účtovaná položka.

Ta byla na účtence označena jako „loupežnický talíř“ a za ten si manželé připlatili 8 eur, tedy zhruba 200 Kč. Někteří lidé si v restauracích požádají o prázdný talíř navíc, pokud se chtějí o jídlo podělit s druhou osobou. Aby si za něj restaurace účtovala takto vysoký poplatek, však není zcela běžné. Poté, co Haselmayer účtenku zveřejnil, se na internetu rozpoutala široká diskuze. Řeší se, jaké položky jsou k zaúčtování ještě v pořádku a kdy už jde o sdírání zákazníka, které neodpovídá nákladům, jež musí restaurace za takovou položku vynaložit.

Turista v oblíbené dovolenkové destinaci nevěřícně zíral na účtenku. Restauraci dlužil 6 200 Kč

Praxi kritizují i jiní restauratéři

Restaurace se však brání. Jednak mají „loupežnický talíř“ ve svém menu s dodatkem: „Pokud se chcete o jídlo podělit, není problém. Účtujeme si další talíř.“ Podle KleineZeitung se pak jménem podniku vyjádřila Lisa Decleva, která řekla, že talířový poplatek má „pomáhat našim hostům více ocenit nabízené jídlo a práci s ním spojenou“. Vyslala tak jasný signál, že od hostů se očekává minimální obrat na osobu.

Restaurace si rovněž účtuje poplatek 3,5 eura (88 Kč) za prostírání a umytí nádobí, který je už v restauracích mnohem běžnější. To, že s poplatkem není spokojen zákazník, je pochopitelné. Kritizují jej však i někteří restauratéři, kteří hovoří o zbytečném poškozování cateringového byznysu. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali o jiném překvapeném hostu restaurace v oblíbené turistické lokalitě. Účtenka za večeři pro 5 lidí ho zaskočila.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*