Meteorologové odhalili teplotní extrémy, které přijdou mnohem dříve, než se původně očekávalo

Fotografie: Freepik

S příchodem podzimní rovnodennosti, která letos připadá na 22. září, se Česká republika rozloučí s vysokými teplotami, které nás provázely během léta.

Meteorologové již dříve avizovali, že období končící na přelomu srpna a září bude stále relativně teplé. V týdnu od 26. srpna do 1. září se očekává, že týdenní průměry nejvyšších denních teplot mohou dosahovat až 26 °C. Již v následujícím týdnu od 2. do 8. září se předpokládá pokles těchto průměrných denních teplot na 24 °C a v týdnu od 9. do 15. září dokonce na 21 °C.

Trend naznačuje, že teplé letní dny se chýlí ke konci

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se teploty přesahující 30 stupňů Celsia stanou během září minulostí. Do popředí se dostanou chladnější a vlhčí podmínky typické pro podzimní měsíce. I přesto ale teploty zůstanou nadprůměrné pro dané období. Stále můžeme očekávat mírně teplejší počasí, než je obvyklé.

Spolu s klesajícími teplotami můžeme rovněž očekávat více vlhkosti a větrnější podmínky, což jsou znaky blížícího se podzimu. Výraznější ochlazení může nastat náhle, a to ke konci září či začátkem října. Jedná se o informace, které odborníci zveřejnili na webu BBC. Kromě prvního školního týdne, kdy se teploty mohou pohybovat až kolem 30 °C, již dále nelze očekávat velká vedra, která byla typická pro letošní léto.

Meteorologové vyhlíží rekordní podzim. Atmosférický jev La Niña bude mít na počasí v Česku zásadní vliv

Teploty budou nízké, ale vyšší než obvykle

I přesto, že teploty postupně klesají, se stále budou pohybovat nad obvyklým průměrem. V České republice by se měly dostávat na průměrné hodnoty až ve druhém týdnu září. V tomto období se očekává, že noční teploty mohou klesat na 10 °C. Očekává se nárůst srážek a častější výskyt větrných dnů.

Mraky
Fotografie: Pexels

Změna, která přichází s podzimem, neznamená pouze zhoršení počasí. Podzimní období má i svá kouzla – krásně zbarvené listí, chladnější, ale svěží rána a klidná odpoledne strávená venku. O tom, co přinese La Niña, meteorologický jev, jenž se právě ujímá vlády, jsme čtenáře deníku SvětKreativity informovali nedávno.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*