Žena jako zarážku na dveře používala jantar v hodnotě 25 000 000 Kč. Zjistil to příbuzný po její smrti

Fotografie: Ghedoghedo / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Poklad nesmírné hodnoty se může nacházet skutečně všude kolem. Tato žena je toho důkazem. Vzácný předmět používala jako zarážku na dveře.

Tato žena z Rumunska používala desítky let jako zarážku na dveře předmět, o němž neměla ani tušení, jaká je jeho skutečná hodnota. Škoda, že se nikdy nedozvěděla pravdu. Skutečnou hodnotu věci zjistil až příbuzný, který po její smrti předmět zdědil. Dokonce ani zloději, kteří se jí kdysi vloupali do domu, si neuvědomovali skutečnou hodnotu objektu.

Poklad měli přímo před nosem

Když se této ženě z Rumunska vloupali zloději do domu, měla obrovské štěstí, že si nevšimli pokladu, který ležel přímo před nimi. Zdánlivě obyčejná zarážka na dveře je totiž hrouda jantaru o hmotnosti 3,5 kilogramu, jejíž skutečná hodnota je něco kolem 1 milionu eur, v přepočtu asi 25 milionu korun. Sama obyvatelka domu ovšem netušila, že se u ní v domácnosti nachází taková cennost, bohužel už to ani nikdy nezjistila.

Zemřela dříve, než se dozvěděla, co celé roky používala jako zarážku na dveře. Objev učinil až příbuzný, který kámen podědil a pojal podezření, že by se mohlo jednat o něco vzácného, jak uvádí deník ElPais. A udělal dobře. Jakmile prodal slepenec jantaru státu, brzy byl klasifikován jako národní poklad a přenesen do muzea v Buzău.

Po dědečkovi zdědili zdánlivě prázdnou starou garáž. Když zbourali zeď, zůstali stát jako opaření

Jantar starý miliony let

To, co bylo roky skryté v domácnosti obyčejné ženy, se nakonec ukázalo jako objev, který má obrovský význam na vědecké a muzejní úrovni. Odborníci z muzea v polském Krakově, kteří byli pověřeni zkoumáním hroudy jantaru, odhadli stáří předmětu na 38,5 až 70 milionů let, jak uvádí History Content na svém profilu na Twitteru.

Jedná se o jeden z největších exemplářů jantaru nalezených na světě. Není se však čemu divit, že se tak stalo právě v Rumunsku, zejména v okrese Buzău, který je bohatý na ložiska jantaru. O dalším hodnotném nálezu jsme již psali na SvětěKreativity. Tito chlapci schovali poklad, o němž dlouhých 60 let mlčeli.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*