Převratný objev u vraku Titaniku: To, co našla expedice, o historické tragédii nikdo netušil

Fotografie: Depositphotos

Již 112 let uplynulo od potopení Titanicu, avšak vědci se neustále snaží zkoumat, jak čas a okolní podmínky ovlivňují jeho pozůstatky. 

Dne 15. dubna 1912 se Titanic, tehdejší největší a nejluxusnější zaoceánský parník, potopil v severním Atlantiku po srážce s ledovcem. Titanic leží v hloubce přibližně 3,8 km, asi 700 km od pobřeží Kanady. Jedna z posledních expedic, vedená společností RMS Titanic Inc., která má výhradní práva na zkoumání a obnovu vraku, přinesla nové fascinující objevy.

Nové objevy a neuvěřitelné množství fotografií

Expedice, která trvala 20 dní, byla vybavena nejnovějšími technologiemi, včetně sonarů a magnetometrů, aby vědci mohli podrobně zmapovat vrak lodi. Tým podle webu WPTech pořídil více než 2 miliony vysoce kvalitních fotografií, které přinášejí dosud nevídané detaily o stavu Titaniku. Tyto fotografie ukazují, jak vrak lodi dále degraduje.

Jedním z klíčových objevů bylo například zábradlí na přídi, které bylo dříve relativně dobře zachované, ale nyní je vidět, že jeho část byla kompletně zničena. Kromě stavu vraku tým učinil ještě jeden nečekaný objev – sochu známou jako Diana z Versailles, která byla naposledy spatřena v roce 1986. Odborníci podle webu IFLScience předpokládali, že byla zničena, ale kamery ovládané posádkou ji dokázaly zachytit v oblasti vraku.

Byl objeven záhadný stříbrný monolit. Dokonale tvarované těleso vypadá, jako by pocházelo z vesmíru

Vzácný objev, který tvořil součást výzdoby

Tato replika antické sochy bohyně Diany zdobila salon pro první třídu a nyní je znovu považována za jeden z cenných artefaktů zachráněných z Titaniku. Objev sochy je podle vědců velkým úspěchem, ale zároveň i smutnou připomínkou degradace dalších částí lodi. Vrak se i nadále rozpadá, což jen posiluje závazek týmu pokračovat v expedicích a uchovávat památku Titaniku.

Titanic zůstává jedním z největších symbolů lidských tragédií a jeho vrak poskytuje fascinující, i když smutný pohled na to, jak čas a přírodní podmínky ovlivňují materiály. Expedice jako ta nedávná pomáhají tento proces dokumentovat a uchovat co nejvíce informací o této ikonické lodi. Na SvětěKreativity jsme také psali o muži, který nalezl truhlu po svém pradědečkovi, byl v ní poklad z éry Titanicu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*