Z tohoto libového nekynutého těsta dělám ty nejlepší koláče a buchty. Tento recept nemá chybu

Nekynuté těsto koule těsta smajlík

Oslavy, narozeniny, svátky, ale i všední dny – pro všechny tyto příležitosti hledáme tipy na slané i sladké občerstvení. A rychlý recept se hodí vždy!

Také jste se již někdy poohlíželi po předpisu, s nímž byste dokázali vykouzlit domácí sladké i slané pohoštění? Stop, už nehledejte! Recept na těsto pro slané i sladké občerstvení právě přinášíme. Náplň už je na vás. Slané koláče můžete vyzkoušet vyrobit à la pizza, tedy například s rajčaty, mozzarellou a šunkou. Na sladko budou zase výborné s jablky a skořicí nebo s hruškami a vanilkou.

Postní těsto bez droždí na pirohy

Původně jde o postní těsto na pirohy. V našich ateistických končinách se sice půst příliš nedodržuje, nicméně rychlý základ bez droždí se hodí nejen v době postní. Připomíná listové těsto – vhodné pro jakoukoliv náplň. Plánujete-li jej použít na sladko, můžete do něj podle vlastní chuti přidat trochu cukru. Nemusíte se tedy zrovna nutně postit, máte-li chuť na rychlý slaný nebo sladký šáteček.

Ingredience na nekynuté těsto:

  • Hladká pšeničná mouka – 380 g;
  • Prášek do pečiva – 1 čajová lžička;
  • Kuchyňská sůl – 1 špetka;
  • Pitná horká voda – 0,5 skleničky;
  • Rostlinný olej – 0,5 skleničky.
Ořechový koláč upečený na plechu

Fantastický ořechový koláč podle poctivého receptu z dob ČSSR: Moje babička ho pekla při každé příležitosti

Nekynuté těsto olej v míse

Postup přípravy nekynutého těsta na sladké i slané koláče:

  • Připravte si všechny ingredience, které budete potřebovat.
  • Ve větší míse smíchejte rostlinný olej a horkou vodu.
  • Do vzniklé emulze přidejte špetku soli.
  • Přes jemné síto prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Nekynuté těsto mouka na oleji

  • Těsto poctivě (ručně nebo mixérem s hnětací metlou) vypracujte.
  • Dejte pozor, aby těsto bylo hladké a nelepivé.
  • Poté těsto vytvarujte do koule
  • Vytvarovanou kouli přikryjte miskou nebo potravinovou fólií.
  • Nechte těsto 30 minut odpočívat.
  • Po odpočinutí je těsto připravené k použití.
  • Přejeme vám dobrou chuť!

Doba přípravy těsta je zhruba 45 minut, doba pečení vyrobených koláčů se pak pohybuje kolem 10-15 minut. Tip na plnění na slano: Sýr, šunka, salám, klobása. Tip na sladkou náplň: Tvaroh, pudink, ovoce, mák. Toto těsto bude ve vaší kuchyni zkrátka jako doma a poskytne vám možnost popustit uzdu fantazii.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*