Blížící se prudká změna počasí nahání meteorologům strach. Tento neobvyklý jev může mít vážné následky

Fotografie: Depositphotos

Velký tlakový systém by měl do oblastí východní Evropy přinést polární vzduch. Lidé se tak mají připravit na netypický pokles teplot.

Počítačové modely arabských meteorologů zaznamenaly nezvykle velkou tlakovou výši, která by v druhé polovině týdne měla přinést na východ Evropy velmi chladné počasí. Zasažena bude východní Evropa, Turecko i východní pobřeží Středozemního moře. U nás by však k výraznému poklesu teplot dojít nemělo.

Prudký pokles teplot i sněžení

Meteorologové z Regionálního centra ArabWeather rozhodně nepotěšili milovníky teplého počasí. Nejnovější počítačové simulace počasí totiž ukazují, že v nejbližších dnech dojde k prudkému ochlazení, které zasáhne také východ Evropy. Chladný až polární vzduch sem přinese masivní systém tlakové výše. Nejvíce by se měl projevit v druhé polovině týdne.

„V nadcházejících dnech bude v oblastech evropského kontinentu, konkrétně v jeho středu a na severu, převládat silný a mohutný systém vysokého tlaku vzduchu, který může ve všech vrstvách atmosféry přinutit časnou chladnou vzduchovou hmotu, jež má v tomto ročním období neobvyklé polární vlastnosti, aby se usadila nad vodami Černého moře a dosáhla východní Evropy,“ cituje TN z předpovědi meteorologů.

Meteorologové na poslední chvíli mění předpověď počasí na tento víkend. Máme se připravit na nejhorší

Teplé Středozemní moře studený vzduch zastaví

Prudké ochlazení tak pocítí východoevropský region, včetně Turecka, kde by měly panovat mnohem nižší teploty, než je pro tuto část roku typické. Ve vyšších polohách by také mělo sněžit. Chladný vzduch by měl rovněž doputovat na východ Středozemního moře, kde by však mělo dojít k jeho oteplení, a nebude tak pronikat dále na západ.

dítě v zimě
Fotografie: Freepik

České republiky se toto ochlazení výrazněji nedotkne. Chladná by měla být pouze noc z úterý na středu, kdy na některých místech mohou teploty klesat k nule. Denní teploty by naopak měly během týdne stoupat a před víkendem se dostat na příjemných 17 °C. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali o výhledu počasí na zimu. Máme se připravit na extrémní teplotní skoky.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*