Meteorologové přišli s upravenou předpovědí počasí na zimu 2024. Tohoto se Češi obávali

Fotografie: Freepik

S blížící se zimou prezentují také meteorologové první modely počasí, které prozrazují, jaká zima nás letos v Evropě čeká.

Zatím si stále užíváme příjemného podzimního počasí. Zima už však nezadržitelně klepe na dveře a meteorologové už pomalu upřesňují výhled počasí na letošní zimní měsíce. Jak uvádí TN, první modely popisují, jaké teploty můžeme od prosince očekávat a kde bude nejvíce sněhu. Zatím to vypadá, že milovníci zimních radovánek budou zklamaní.

Vliv jevu La Niña zůstane slabý

Meteorologické modely už ukazují první předpovědi počasí na nadcházející zimní měsíce. Stejně jako bylo nezvykle teplé září, i zima by podle nich měla být teplotně nadprůměrná. Pro letošní zimu tak můžeme čekat spíše teplejší scénář. Počasí bude v nadcházejících měsících ovlivňovat meteorologický jev La Niña, která na rozdíl od svého protějšku zvaného El Niño přináší ochlazení.

Její působení je však stále slabé a nejspíše tomu tak bude po celou zimu. Může přinést ochlazení do oblasti Severní Ameriky, v Evropě se však v tomto ohledu tak výrazně neprojeví. Jak už jsme na SvětěKreativity psali, v Evropě ovlivní La Niña distribuci srážek, a tedy i to, kde se letos budou těšit z bohaté sněhové nadílky.

Čechy podle meteorologů čeká nebývalá změna počasí. Takové výkyvy teplot jsme v zimě prý ještě nezažili

Ze sněhu se budou moci radovat jen na severu Evropy

Jak uvádí web iMeteo, podle předpovědního modelu ECMWF budou v zimních měsících srážkové úhrny spíše pod průměrem. Výjimkou bude Skandinávie, kde bude více sněhových srážek než obvykle, v důsledku vlivu systému nízkého tlaku vzduchu a proudění nad severní Evropou. Pokud to vezmeme po jednotlivých měsících, v prosinci bude na většině území Evropy sněžit méně než obvykle.

zima
Fotografie: Freepik

Leden pak v tomto ohledu vychází ještě hůře a potenciál sněhových srážek je na většině území Evropy velmi nízký. Ani únor nenaznačuje žádné výrazné zlepšení. Nadprůměrné sněhové srážky by se však v tomto měsíci měly objevit v oblasti rakouských Alp, na severu Velké Británie i v oblasti slovenských Tater. Opravdu bohaté sněhové nadílky by se podle modelů měli dočkat především ve zmiňované Skandinávii.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*