Meteorologům nahání hrůzu sibiřská anticyklona, která se právě řítí na Česko. Takto změní počasí

Fotografie: Freepik

Sibiřská anticyklona se vytváří na konci léta a může do celé Evropy přinést nejen změny a výkyvy v počasí, ale i změny klimatické.

Významní evropští meteorologové se shodli na tom, že sílící sibiřská anticyklona může do Evropy velmi brzy přinést výrazné ochlazení. Víte však, co to anticyklona je, a ještě k tomu sibiřská? Anticyklona neboli tlaková výše je oblast s vyšším tlakem vzduchu, než je tomu v okolí. Typické je pro ni cirkulování vzduchu ve směru hodinových ručiček na severní polokouli (na jižní polokouli má anticyklona cirkulaci vzduchu proti směru pohybu hodinových ručiček).

Evropu zřejmě sevře mráz

Za vznik tlakových výší mohou složité atmosférické procesy, jež doposud nejsou plně prozkoumány. Sibiřská anticyklona je rozsáhlý systém vysokého tlaku vzduchu, jenž se vytváří nad severní Eurasií. A podle zkušeností má vliv na klima i změny počasí na celém evropském kontinentu. Jak vysvětluje web Treking, tento jev začíná zpravidla vznikat koncem léta a v zimních měsících vrcholí. Jde o mohutné nahromadění suchého a studeného vzduchu, jehož střed bývá v oblasti jezera Bajkal.

V oblastech, které sibiřská anticyklona zasáhne, bývají tedy silné mrazy, velmi větrno, suchý vzduch a jen malé množství sněhu. Vzduch ze sibiřské anticyklony je totiž mnohem chladnější než arktický vzduch, neboť vzniká nad studenou tundrou Sibiře. Arktický vzduch se vytváří nad mořským ledem v okolí severního pólu a led jakési určité teplo vyzařuje. V minulosti zasahoval vliv této anticyklony až do západní Itálie, jak uvádí web Meteogiornale. Mnohdy přinesla mrazivé podmínky i do dalších teplých jižních oblastí, ba dokonce i do tropů.

Meteorologové přišli s upravenou předpovědí počasí na zimu 2024. Tohoto se Češi obávali

Možná nás čeká hodně mrazivá zima
Fotografie: Pixabay

Na průběh počasí v Evropě mívají vliv jak anticyklona sibiřská, tak arktická a azorská. Řada evropských meteorologů nyní varuje před sibiřskou anticyklonou a jejími důsledky. Vždyť v minulosti už se několikrát přílivem ledového vzduchu do Evropy projevila, uvádějí na webu Blic. Takže by mohla přinést výrazné teplotní změny na celém kontinentu i tentokrát. A její vliv by se mohl začít projevovat už v posledním říjnovém týdnu.

Jak je to aktuálně v České republice

Momentálně počasí v ČR ovlivňuje tlaková výše se středem nad severovýchodním Německem. Ta se bude postupně přesouvat nad východní Evropu a měla by tam setrvat nejméně týden,“ uvedl podle TN Pavel Šimandl, meteorolog ČHMÚ. Takže počasí v ČR by primárně měla ovlivnit právě tato tlaková výše. Důsledkem by mělo být na danou roční dobu nadprůměrné teplo a slunečno, avšak – jak už to na podzim bývá – s místními ranními mlhami a nízkou oblačností.

Meteorologové ovšem varují před možností, že letos čeká celou Evropu abnormálně mrazivá a větrná zima. Kromě sibiřské anticyklony by k ní měl přispět oceánský a atmosférický jev La Niña. Na SvětěKreativity jsme napsali i tom, jak v nadcházejícím podzimním a zimním počasí ušetřit za topení.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*