Vynikající sváteční salát dle receptu paní Alice: Z kuřecích jater lepší pokrm nepřipravíte

Salát z jater hotová porce posypaná zeleným

Salát s játry je chutný a výživný pokrm, který se skvěle hodí k rodinnému obědu i na oslavu. Výběr kombinací chutí, vůní i textur je neskutečně pestrý.

Jak známo, zelenina patří mezi suroviny oblíbené zejména kvůli zdravotním benefitům. Láká ale také rozmanitostí chutí i vůní. Doplněna o sýr či vejce se stává zdrojem bílkovin. Kombinace s masovou složkou toto dokáže ještě podtrhnout, zároveň dodá salátu zase další chuťové i voňavé tóny. Jedna surovina je ale v našich zemích trochu nezvyklá, ovšem dokáže jídlu dodat skvělou chuť i texturu.

Salát s kuřecími játry

Zajímavou základní ingrediencí mohou být i játra, a to jak kuřecí, tak i hovězí či vepřová. Způsob přípravy může ovlivnit chuť a texturu salátu, díky čemuž se může stát velmi zajímavým pokrmem. Kombinuje jemnou strukturu jater s bohatou chutí zeleniny a vytváří tak harmonické spojení chutí a vůní. Tento salát je také bohatým zdrojem bílkovin, železa a dalších důležitých živin, což z něj činí zdravé a vyvážené jídlo.

Ingredience:

  • Kuřecí játra – 400 g;
  • Pekingské zelí – 1 hlávka;
  • Uzený sýr – 120 g;
  • Červená cibule – 1 ks;
  • Cukr krystal – 2 čajové lžičky;
  • Sůl – 1 čajová lžička;
  • Jablečný ocet – 6 polévkových lžic;
  • Voda – 100 ml;
  • Majonéza – dle chuti.

Moje babička si vždy schovávala zbytky z kuřecího vývaru. Dělala z nich tuto naši nejoblíbenější pomazánku

Postup přípravy zeleninového salátu s játry:

  • Červenou cibuli nakrájejte na proužky a naložte ji do směsi cukru, soli a jablečného octa.
  • Přelijte vodou a nechte 30 minut marinovat.
  • Játra uvařte do měkka a nakrájejte na malé kousky.
  • Pekingské zelí nakrájejte na jemné proužky.
  • Uzený sýr nastrouhejte najemno.
  • Talíř potřete majonézou a nejprve na něj rozložte zelí.
  • Na vrstvu zelí vytvořte majonézovou mřížku.
  • Přidejte sýr.

Salát z jater porce na bílém talíři

  • Na sýr opět udělejte majonézovou mřížku.
  • Navrch rozložte vrstvu jater.
  • Játra znovu potřete majonézou a přidejte naloženou cibuli, kterou předtím zbavíte marinády.
  • Cibulovou vrstvu opět potřete majonézou a povrch posypte zbytkem uzeného sýra.
  • Salát můžete ozdobit jarní cibulkou.
  • Před podáváním se doporučuje nechat salát alespoň půl hodiny odležet.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*