Bramboráková hnízda s vajíčkem ze čtyř druhů zeleniny. Lehká chuťovka hotová za minutku. Budete je dělat každý víkend!

Tyto vynikající barevné zeleninové placičky si můžete připravit ke snídani, když vás čeká těžký den, nebo si je dejte k menšímu obědu nebo večeři. 

Všichni milujeme snadné recepty z dostupných surovin. Výborně se k takové přípravě hodí zelenina, která se dá využívat a připravovat na milion způsobů, a navíc pohostíte i člověka, který není milovníkem masa. Připravila jsem si pro vás recept, který je nejen neskutečně snadný, ale navíc vypadá na talíři úžasně a je famózní. Nemusíte se bát jej podávat svým hostům.

Základem je zelenina

K přípravě toho pokrmu nebude potřeba žádných speciálních surovin. Vaříte z obyčejné a dostupné zeleniny a vajíček – to je základ celého receptu. V kuchyni navíc strávíte asi jen půl hodiny, než budete moci jídlo konzumovat nebo podávat návštěvě. K přípravě si připravte následující ingredience:

  • brambory, ks
  • jarní cibulka, ks
  • mrkev, ks
  • červená paprika, ks
  • vejce, ks
  • hladká mouka, lžíce
  • jedlá soda, 0,5 lžičky
  • sůl, lžička
  • pepř, máte, chilli – dle chuti
  • stolní olej

Postup přípravy receptu

Nejprve si oloupejte dvě brambory a poté je nakrájejte na tenká kolečka. Kolečka následně rozkrájíte na obdélníkové pásky, které se podobají tenkým hranolkům. Vsypte je všechny do hluboké misky a přidejte malou lžičku soli. Vezměte vodu a brambory zalijte tak, aby byly všechny zcela ponořené. Promíchejte a nechte na pět minut odpočinout. Po uplynutí této doby brambory sceďte, nechejte okapat a pak je důkladně osušte. Nakonec vložte do hluboké mísy.

Vezměte si jarní cibulky a nakrájejte je na jemné proužky. Očistěte mrkev a nakrájejte ji také najemno. Klidně můžete použít i struhadlo, spirálku nebo škrabku.

Červenou papriku také nakrájejte na tenké proužky. Úprava zeleniny je stejná, jako například na čínu. Veškerou zeleninu pak přidejte do místy k bramborám a důkladně promíchejte.

Rozbijte si čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky přidejte do mísy se zeleninou a žloutky si dejte zvlášť do čtyř oddělených misek, proto, aby se vám nespojily. Zeleninovou směs okořeňte černým pepřem, sušenou mátou a chilli dle vaší chuti. Přidejte k tomu tři polévkové lžíce hladké mouky, jednu lžičku soli a trošku jedlé sody nebo kypřicího prášku. Vše pečlivě promíchejte.

Máte téměř hotovo

Nyní, když máte vše hotové, rozpalte pánev s trochou oleje a pokládejte na ni kousky směsi asi o velikosti polévkové lžíce. Doprostřed těchto zeleninových kopečků udělejte důlek, který naplníte připravenými žloutky. Smažte několik minut, po chvíli můžete přiklopit pánví, aby se žloutky zatáhly. Po chvíli placičky otočte, aby se osmažily i z druhé strany. Dávejte jen pozor, aby se vám neroztekl žloutek. Po usmažení vyndejte z pánve a můžete rovnou servírovat. Přeji vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]