Užitečné věci, které můžete udělat s potravinami s prošlou dobou trvanlivostí

Ne, nemusíte se bát, že po vás budeme chtít, abyste používali k jídlu závadné potraviny. I když mnohdy tyto potraviny jsou ještě použitelné a neškodné. Protože ve skutečnosti je datum vypršení jen doporučený den, kdy se má daná potravina zkonzumovat, ale někde těsně v závěsu zatím je den, kdy je již potravina skutečně nevhodná ke konzumaci. Tak či onak, najdete-li v lednici či spižírně u vás doma potravinu s ukončenou platností, nevyhazujte ji a zkuste využít jinak. Jak? To vám hned prozradíme.

Majonéza

Zní to možná hodně divně, ale majonéza má skvělé leštící schopnosti. Obsah oleje v majonéze prospívá nerezové oceli, tudíž ji můžete použít k vyleštění kuchyňských spotřebičů, nádobí a jiného zařízení z tohoto materiálu.

Bílý jogurt

Samozřejmě jde o jogurt, který nebyl napaden plísní a po otevření vypadá, že je naprosto v pořádku. Sníst ho by možná bylo riziko, ale přidat si ho do koupele či pleťové masky je naprosto v pořádku. Smíchejte jogurt s medem a naneste jej na tvář, krk a dekolt a po 15 minutách smyjte. Anebo jej zamíchejte do koupele.

Mletá káva

Zapomněli jste na chatě mletou kávu a po vašem návratu už se vám zdá, že zcela zvětrala? Nevyhazujte ji. Použít ji můžete jako tělový peeling, ale i jako hnojivo pro rosliny anebo čistící prostředek na připálené hrnce.

Zkyslé mléko

Zkyslé mléko můžete opět použít jako koupelovou přísadu, která zvláční a zjemní pokožku. Nicméně zkyslé mléko se nemusíte bát použít i jako přísadu do pečení. Do těst se často na bábovku či buchtu používá kefír. Zkyslé mléko můžete použít stejně tak. Anebo si rovnou z něj vyrobit tvaroh.

Zvadlé bylinky

To se často stává opět v případě, že vám soused nestihne či zapomene zalít bylinky na chalupě. Prostě je rozmixujte se zeleninou a použijte na výrobu domácího bylinko-zeleninového bujónu. Totéž můžete udělat se zeleninou v lednici, která se již k běžné konzumaci nehodí. Bujón se následně tepelně zpracovává, tudíž není-li zelenina napadená plísní a mimo povadlého vzhledu ji nic není, není se čeho bát.

Avokádo

Nestihli jste sníst včas avokádo a po rozkrojení zjišťujete, že se k jídlu již moc nehodí? Platí totéž, co vždycky. Pokud není potravina napadená plísní, má další využití. Z avokáda, které už nehodláte jíst můžete vyrobit skvělou vlasovou masku.

Obrázky: pixabay