Tento vynikající recept od mé babičky z Opavy si moje rodina zamilovala už po prvním soustu

Slezská ciapkapusta míchání zelí a brambor v průhledné míse

Často vaříme dle receptů z kuchyně asijské, italské, francouzské… Občas ale rádi sáhneme po tradičních jídlech z našich zemí.

Také někdy hledáte jídlo, které by celou rodinu řádně zasytilo, bylo chuťově skvělé, přitom se ho dal navařit tzv. „kotel“, ale nestálo vás polovinu výplaty ani hodiny strávené u sporáku? Kombinace kysaného zelí, brambor a masa je v tomto ohledu přímo famózní! Navíc díky ní dostanete do těla mnoho prospěšných látek, jakými jsou například přirozená probiotika, která vznikají fermentací zelí. Mimochodem, znáte krajové názvy pro zelí? Někde je to například kapusta.

Ciapkapusta – tradiční slezské jídlo z brambor a zelí

Lidé žijící ve vesnicích pochopitelně v historii potřebovali jídla, jimž nebylo třeba věnovat příliš mnoho práce a času. Tehdejší život se točil kolem činnosti na polích a péče o zvířata. Ciapkapusta je jednoduché, levné a velmi chutné jídlo pocházející ze Slezska, které spojuje kysané zelí a brambory. Chcete-li tedy vyzkoušet něco tradičního, tento recept pro vás bude tím pravým ořechovým. Tedy vlastně… tím pravým zelným.

Ingredience:

  • Vařené brambory – 1,5 kg;
  • Kysané zelí – 0,5 kg;
  • Cibule – 2 kusy;
  • Sádlo – 2 lžíce;
  • Slanina nebo slezská klobása – 150 g;
  • Voda;
  • Sůl – dle chuti;
  • Pepř – dle chuti.
Bramborové placičky opečená placka na pánvi s obracečkou

Zdánlivě obyčejné bramborové placky: Přidávám do nich tuto tajnou přísadu, za kterou mě manžel nosí v náruč

Slezská ciapkapusta brambory se zelím v míse

Postup přípravy slezské ciapkapusty:

  • Kysané zelí dejte do hrnce.
  • Zelí zalijte vodou a vařte pod pokličkou, dokud nezměkne.
  • Poté jej sceďte a nakrájejte na drobné nudličky.
  • Uvařené brambory rozmačkejte.
  • Rozmačkané brambory smíchejte v míse s předem připraveným zelím.
  • Cibuli a slaninu nakrájejte na malé kostičky.
  • Na pánvi rozehřejte sádlo.
  • Na rozehřáté sádlo přidejte cibuli a slaninu.
  • Restujte, dokud cibule nezesklovatí a slanina se zlehka osmahne.
  • Dochucujte solí a opepřete.
  • Osmaženou směs cibule a slaniny přidejte k bramborám a zelí.
  • Vše dobře promíchejte a podle chuti ještě dochuťte solí a pepřem.

Slezský ciapkapusta nakrájené uzené na vrchu směsi v míse

  • Ciapkapustu můžete podávat jako samostatný hlavní chod nebo jako přílohu například k masu.
  • Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*