Z tohoto důvodu se vám bramboráky rozpadají: Známý šéfkuchař odhalil tajemství dokonalé křupavosti

Možná máte přípravu oblíbených bramboráků v malíku. Pokud se vám však stává, že se na pánvi rozpadají, podívejte se, jak tomuto problému předejít.

Kdo by si občas s chutí nezahřešil a nedal si křupavé smažené bramboráky. Příprava této oblíbené pochoutky však nemusí vždy vyjít podle plánu. Jak uvádí web Smakosze, nejčastěji se stává, že se bramborové těsto začne na pánvi rozpadat. Placka nepůjde otočit a výsledkem jsou potrhané kousky těsta, které nemůžete nikomu naservírovat. Podívejte se, proč se bramboráky rozpadají a na co si při jejich přípravě dát pozor.

Na ingrediencích záleží

Bramboráky patří k velmi oblíbeným pokrmům. Jejich příprava není nijak složitá, přesto se může stát, že s konečným výsledkem nebudete spokojeni. Nejčastější problémy při přípravě bramboráků vznikají při samotném smažení. Bramborové těsto nemusí dobře držet pohromadě a úhledná placka, kterou jste na pánvi vytvořili, vám nepůjde otočit, protože se těsto přilepilo nebo se začalo trhat.

Chybu jste však nejspíš udělali už při samotné přípravě bramborákového těsta. Výběr surovin totiž může být opravdu klíčový. Samotné brambory na přípravu bramboráků by měly obsahovat vysoký podíl škrobu. Tak budou držet lépe pohromadě a bramboráky budou také křupavější. Jak uvádí web AkademieKvality, nejlepší na přípravu bramboráků jsou brambory varného typu C.

Bramborové placičky opečená placka na pánvi s obracečkou

Zdánlivě obyčejné bramborové placky: Přidávám do nich tuto tajnou přísadu, za kterou mě manžel nosí v náruč

Pánev musí být rozpálená

Další chybou může být špatně zvolené množství mouky. Pro přípravu bramboráků je ideální klasická hladká pšeničná mouka. Pokud jí však dáte málo, budou se bramboráky rozpadat. Pokud jí dáte příliš, budou zase příliš tvrdé a s moučnou chutí. Z nastrouhaných brambor vždy vymačkejte vodu, než začnete přidávat další ingredience.

bramboráky
Fotografie: Freepik

Nakonec si pohlídejte i samotné smažení. Vyberte si nepřilnavou pánev a olej nebo sádlo na ni nechte dostatečně rozehřát. Špatně rozpálená pánev může být příčinou, že se bramboráky přichycují k pánvi, a navíc nasají mnohem více tuku, než pokud je smažíte na opravdu horkém tuku. Na SvětěKreativity jsme rovněž zveřejnili recept na vylepšené bramboráky se šunkou a sýrem. Na stole dlouho nevydrží.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*