Poctivé langoše podle 1. recept na světě. Originál starý již 24 let. Připravte je podle původní receptury

Jestliže se řadíte mezi milovníky langošů, ale netroufáte si na kynuté těsto, vyzkoušejte recept, podle něhož je připravíte i bez něj, a navíc budete mít hotovo do 15 minut.  

Horké léto strávené u vody je neodmyslitelně spjato s oblíbenými (ač poněkud nezdravými) langoši. I přesto, že jsou původem z Maďarska, v tuzemsku takřka zlidověly. Populární jsou ale nejen v českých končinách – ochutnáte je napříč celou Evropou. Jejich český název je odvozen od původního maďarského „láng“. To v překladu znamená „plamen“. Ve své domovině jsou langoše považovány za snídaňový pokrm, což je v rozporu s jejich pojetím u nás, kde jsou vnímány spíše jako rychlé občerstvení.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 150-200 mililitrů vody
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce smetany (nebo kefíru)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • tvrdý sýr dle chuti
  • kečup dle chuti
  • česnek dle chuti

Postup přípravy langošů krok za krokem:

Jelikož je příprava langošů na základě tohoto postupu skutečně velmi rychlá, nachystejte si před začátkem vaření veškeré potřebné suroviny a náčiní (například dostatečně velkou pánev) na pracovní desku. Ze všeho nejdříve si nastrouhejte vás oblíbený tvrdý sýr na hrubém struhadle do větší misky a odložte ho stranou. Až budete mít tento krok hotový, prolisujte si česnek (můžete ho rovněž utřít – takto připravený je zpravidla jemnější), přičemž celkové množství volte dle svých chuťových preferencí.

Ve chvíli, kdy máte vše potřebné připravené, se pusťte do přípravy těsta. Do velké mísy prosejte odváženou hladkou mouku. K té přisypte čajovou lžičku soli, polovinu sáčku prášku do pečiva a směs důkladně promíchejte. V dalším kroku do sypkých surovin přilijte 3 polévkové lžíce olivového oleje a 2 polévkové lžíce smetany či kefíru. Pomalu začněte těsto míchat a za stálého míchání do něj přilévejte 150 mililitrů vody.

Celkové množství vody je závislé na konzistenci těsta – to by mělo být měkké, ale nelepivé. V případě, že by se vám těsto po přidání vody začalo lepit, tak do něj přidejte polévkovou lžíci hladké mouky a dobře promíchejte. Zpracované těsto následně rozdělte na 8 přibližně stejně velkých dílů. Každý z nich poté rozválejte na pomoučeném válu na placku o minimální tloušťce 2-3 milimetry. (Výsledný tvar langoše je na vás, ale tradičně se dělají buď kruhy nebo čtverce.)

V posledním kroku přípravy si k ruce vezměte optimálně velkou pánev, ne níž rozpálíte dostatečné množství rostlinného oleje (pro pánev s průměrem 23 centimetrů je dostatečných asi 600 až 700 mililitrů oleje). Langoše by měly v oleji plavat.

Každý z osmi langošů smažte na středním plamenu po dobu 3-4 minut z každé strany. Hotové je položte na ubrousek, který vsákne přebytečnou mastnotu. Ještě horké langoše potřete česnekem, posypejte sýrem a zakapejte kečupem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*