Slaný koláč nemusí být jenom tradiční. Existují i různé alternativní varianty. Ta dělaná na pánvi je jedno z nich. Podívejte se na recept, který vás celým postupem přípravy tohoto netradičního sladkého jídla provede. Díky tajné přísadě je slaný koláč nadýchaný a díky unikátnímu postupu nebudete muset zapínat troubu.
Toto jsou potřebné ingredience
Aby se vám tento netradiční koláč z pánve povedl, je třeba mít po ruce potřebné ingredience. Které to jsou a bez čeho se neobejdete? Základem je tento seznam:
- 200 ml kefíru
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky vody
- 1 lžička cukru
- 20 ml oleje
- 400 g mouky
- 50 g másla
Dále je třeba také náplň. Poprvé doporučujeme použít 300 g oblíbeného sýru. Až si budete slaný koláč dělat v budoucnu, tak je možné s náplní improvizovat jak jenom budete chtít.
Začněte přípravou těsta
Je velmi jednoduché. Není třeba kynutí a tak pouze smícháte jednotlivé ingredience. Tedy kefír, dále jedlou sodu, vodu, cukr a také mouku. Vše se snažte důkladně zpracovat, dokud nebude směs na těsto dokonale hladká. Optimální je zpracovávat ho rukama do podoby, kdy bude měkké, homogenní a nebude se lepit na ruce.
Nechte ho odpočnout
Nyní můžete těsto rozdělit na celkem 4 díly. Uděláte totiž celkem 4 stejně velké koláče. Každý díl zabalte do potravinářské folie a nechte ho asi 20 minut odpočívat na teple, tedy na kuchyňské lince.
Abyste využili tento čas, můžete se pustit do přípravy náplně. Tou je sýr, který nahrubo nastrouháte a následně ho můžete dochutit solí, pepřem, zeleným kořením i čímkoliv dalším, přesně podle vaší chuti. Náplň rozdělte na 4 díly.
Můžete plnit
Nyní vezměte první díl a ručně z něho vytvarujte placku a do jejího středu dejte sýr. Nyní placku uzavřete a potom z ní vytvarujte jednu znovu, a to tak, aby náplň byla v jejím středu. Takto pokračujte i u všech ostatních.
Pečte na pánvi
Než položíte jednotlivé placky na rozehřátou a suchou pánev, tak je pomažte z obou stran rozpuštěným máslem, které zamezí připalování a dodá na chuti a vláčnosti. Z každé strany pečte do doby, než se vytvoří příjemně vypadající zlatavá krusta. Pokud vám ještě nějaké máslo zbylo, použijte ho také nyní, po vyndání z pánve. A v tu chvíli už je váš slaný koláč hotový. Přejeme vám dobrou chuť.