Také vám při krájení cibule vadí, že tolik pláčete? Přitom nemusíte. Stačí dát na osvědčené rady zkušených hospodyněk. A neuroníte už ani slzu. Díky tomu bude příprava vašeho jídla mnohem jednodušší a také rychlejší. Co pomáhá? Některé postupy překvapí.
Krájejte ve vodě
První metoda na krájení cibule je celkem netradiční. Je založena na tom, že ji budete krájet ve vodě. Pokud bude zcela ponořená, tak se uvolňované enzymy nedostanou k vašemu obličeji a tak plakat nebudete.
Použijte plamen
Krájejte ji u zapnutého plynového sporáku, nebo třeba u svíčky. Plamen bude spotřebovávat jak kyslík, tak bude do sebe vtahovat i uvolňované enzymy, díky čemuž se nedostanou k vašim očím a vy nebudete plakat.
Buďte rychlí
Krájení na hrubo, velmi ostrým nožem je zárukou toho, že budete mít cibuli nakrájenou během okamžiku. Díky tomu doslova ani nezačnete brečet, jelikož než se enzymy dostanou k vašim očím, bude práce hotova.
Neotírejte si oči
Pokud začnete brečet, je nejhorší chybou otírat si oči. Na rukách totiž máte mnoho enzymů z cibule a tak vše jenom zhoršíte. Pár slz nechte být a než se objeví další, bude vaše cibule už kompletně nakrájená.
Zapněte digestoř
Látky, které se budou při krájení cibule uvolňovat, následně neskončí u vašeho obličeje, ale skončí mimo váš interiér. A to jednoduše proto, že je nasaje vaše digestoř. Nebojte se ji zapnout na plný výkon.
Použijte citron
Vhodné je použít také citron, který nakrájejte na kousky a při krájení cibule ho položte vedle ní na prkénko. I ten pro vás bude zárukou, že zmírníte nebo doslova eliminujete výskyt jakýchkoliv slz.
Dejte cibuli do lednice
Pokud je cibule studená, tak nebudou enzymy způsobující pláč uvolňovány tak výrazně. Proto doporučujeme krájet pouze chlazenou cibuli. Klidně je možné ji před krájením vložit i na pár desítek minut do mrazáku.
Oloupejte s předstihem
Nejprve cibuli oloupejte a připravte, chvíli počkejte a potom ji začněte krájet. I tato dvoufázová příprava může být cestou, jak se lze jednoduše vyhnout případnému plakání při krájení.
Fotografie: Pixabay