V téměř všech českých obchodech byla objevena zdravotně nebezpečná šunka oblíbené značky

Fotografie: Freepik

Bezpečnost potravin by měla být pro zdraví každého z nás tím nejdůležitějším. I přesto se stále opakují případy, kdy jsou v některých potravinách odhaleny nežádoucí bakterie. A ty samozřejmě zdraví spotřebitelů ohrožují.

Takové zjištění v nás vyvolává otázku, jak je možné, že se kontaminovaný sortiment dostává až ke konečnému spotřebiteli? Jak vlastně funguje systém kontroly? Je dostatečný? Zajištění hygienické nezávadnosti by mělo být pro výrobce a distributory tím nejdůležitějším úkolem. SZPI či veterinární správa občas něco zachytí, ale často až tehdy, kdy už se sortiment prodává. Stále se tedy ukazuje, že na mikrobiologickou bezpečnost potravin se nemůžeme spolehnout.

Závadná šunka nejvyšší jakosti

Když se na trhu objeví šunka se sníženým obsahem soli anebo s názvem šunka nejvyšší jakosti, nejčastěji ji dáváme dětem. A přitom právě jejich organismus je na nežádoucí bakterie různého druhu nejcitlivější. Nyní Státní veterinární správa objevila závadný produkt s názvem „Grilovaná šunka se sníženým obsahem soli, šunka nejvyšší jakosti“ pocházející z firmy Beskydské uzeniny, a. s., jak uvádí web SVS.

V tomto výrobku byla zjištěna patogenní bakterie Listeria monocytogenes. Šunka se prodávala v několika obchodních řetězcích a také na internetových obchodech. Veterinární správa spotřebitele upozorňuje, aby tento výrobek nekonzumovali. A kdo má ještě tuto šunku doma, může ji vrátit v místě nákupu.

V oblíbených českých obchodech se prodávalo závadné pivo. Inspekce varuje před tímto výrobkem

Kolik závadné šunky se dostalo na talíře

Zmíněná šunka byla vyrobena 18. 8. 2025 a datum její spotřeby je do 15. 9. 2025, číslo šarže je 250818. Vyrobeno jí bylo víc než 206 kilogramů a na skladě výrobce kontrola zadržela a zlikvidovala kolem 15 kilogramů. Takže distribuováno bylo přes 190 kg zdravotně závadné šunky. Kdo z vás nakupoval po internetu v obchodech Rohlík a Košík, anebo v řetězcích Makro, Globus, Tesco, Tempo a Hruška, mohl by ji ještě mít doma. V současnosti probíhá stahování neprodaných balení z těchto obchodů.

Bakterie Listeria monocytogenes může způsobit onemocnění, které se nazývá listerióza. Organismus zdravých jedinců se zpravidla s nízkou dávkou listerií vypořádá bez problémů. Bakterie jsou však nebezpečné pro děti, starší osoby, těhotné ženy a lidi s oslabeným imunitním systémem. Listerii zlikviduje tepelná úprava, ale šunku tímto způsobem upravuje málokdo.

Nejčastěji se konzumuje v původním stavu ke svačinám. A protože nastalo září, tak jste ji možná plánovali dát i dětem do školy. A pokud teď nebudete mít na šunku nějaký čas chuť, upečte si jedinečné sladké šátečky s tvarohem, na webu SvětKreativity jsme na ně přinesli recept.

Zdroje: SVS, Healthline

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*