Odvrací se od vás partner při spánku? Odborné studie odkryly, jaký to má dopad na váš vztah

Spánek je pro naše tělo jakousi základní regenerací. Díky němu získáváme dostatek energie do nových dní. Mnohé o člověku napoví poloha při spánku. Odborníci se domnívají, že vyjadřuje vnitřní pochody jedince. Jeden preferuje tu na boku, druhý zase na zádech. Každému zkrátka vyhovuje něco jiného. Co však prozradí spací poloha v partnerském vztahu? Níže se dozvíte více.

Celkové statistiky

Statistiky uvádí, že téměř polovina lidí v partnerství spí zády k sobě. Je jich asi 42 procent. Asi 31 procent respondentů uvedlo, že spí v páru na jednom boku, buď v objetí, nebo jen vedle sebe. Jen malé procento pak v posteli usíná tváří v tvář s milovaným, nebo milovanou. Počet se odhaduje asi na 4 procenta v populaci.

Fotografie: Zen.yandex

Jednotlivé polohy a partnerský vztah

Obecně platí, že lidé, kteří se i při spánku dotýkají a usínají tváří v tvář, jsou na počátku svého partnerství. Prožívají tedy velkou zamilovanost a přitažlivost. Potřebují partnera cítit.

Postupně si však vytváří kolem sebe prostor, který ale ne vždy musí znamenat problémy ve vztahu. Když spí muž a žena na své straně, značí to vyrovnaný vztah, kde sice vzájemná chemie již opadla, ale přesto jsou si partneři blízcí a milují se.

Fotografie: Zen.yandex

Výsledky odborných studií

Vědci tvrdí, že lidé, kteří od sebe spí méně jak dva a půl centimetru (bylo jich dle studie 12 %), mohou být ve vztazích mnohem šťastnější než ti, co jsou od sebe v posteli vzdálení více jak půl metru (2 % lidí). Důležitější, než konkrétní spací poloha je dle odborníků to, aby lidé zůstali v jakémsi kontaktu. To vytváří v partnerství pocit bezpečí, komfortu a intimity.

Pakliže se váš partner otáčí při spánku zády, neznamená to, že by vás již nemiloval. Právě naopak. Váš vztah pokročil do stabilní fáze, kdy se nebojí vás pustit do své osobní zóny a plně vám důvěřuje. Je to tedy znamení důvěry a lásky.

Z toho všeho tedy pramení jeden jediný výsledek: primárně by muž a žena neměli zapomínat na fyzický kontakt. Ten udržuje určitou stabilitu v partnerství. Čím více od sebe budou dva lidé vzdálení fyzicky, tím více se mohou vzdálit i co se týče duchovního souznění.

Úvodní Fotografie: Zen.yandex

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]