Recept na nadýchané domácí koblihy, které přijdou k chuti zejména na snídani

Potěšte sebe i rodinu lahodným zákuskem a upečte domácí koblihy. S tímto receptem se vám podaří ty nejlepší, které jste kdy jedli. Plnit je můžete čím se vám zachce. Přijdou jistě k chuti jak na snídani, tak třeba na svačinu do práce. Nadšení z nich budou nejen děti, ale i dospělí.

Potřebné ingredience na přípravu domácích nadýchaných koblih

Obstarejte si následující suroviny na přípravu těsta:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 kostku droždí
  • 200 až 250 mililitrů vlažného mléka
  • 2 lžíce cukru
  • špetku soli

Jak postupovat při přípravě nadýchaných koblih?

Nejprve si do velké mísy přes jemné sítko prosejte hladkou mouku. Pak si v hrnku zahřejte mléko a rozdrobte do něj kvasnice. Nechte vzejít kvásek. Jeho kynutí podpoříte i přidáním cukru do směsi (cca 2 lžíce).

Mezitím k mouce přidejte vejce, a nakonec vlijte do mísy i vzešlý kvásek. Do surovin vsypte na závěr špetku soli, vlijte rozpuštěné a vychladlé máslo a rukama či pomocí kuchyňského robotu vypracujte hladké a nelepivé těsto. To nechte přikryté utěrkou kynout na teplém místě zhruba jednu hodinu.

Tvoření domácích koblih a jejich smažení

Až těsto vykyne, vyjměte jej na vál z mísy a válečkem vytvořte tenký plát, ten přeložte na polovinu a opět poválejte. Tento postup opakujte asi 3x za sebou. Tím zlepšíte vláčnost výsledných koblih.

Před tvořením koleček nechte výsledný plát ještě půl hodiny kynout, měl by být přikrytý utěrkou. Z těsta nakonec vykrajujte pomocí hrnečku kolečka a ta smažte na rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova z obou stran.

Servírování domácích koblih

Koblihy podávejte například s domácí marmeládou nebo džemem. Hodí se zejména jahodový nebo rybízový. Chutné budou například i s pudinkovou či čokoládovou náplní. Je jen na vás, jak si je ochutíte. Dokonale vláčné a nadýchané budou v každém případě.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]