Pečení je tak trochu o kreativitě. Proto je dobré znát univerzální recepty, které mohou dát průchod vaší fantazii a kreativitě. Jste tvořiví? Naučíme vás skvělé piškotové těsto.
Na výrobu dortů s nejrůznějšími náplněmi a zdobením budete potřebovat hlavně dobrý recept na korpus. Ten pak můžete použít na více druhů dortů. Univerzální korpus je snadno použitelný, tvarovatelný a strukturou i chutí variabilní. Ideálním začátkem je však nadýchané piškotové těsto, které je pevné, ale přitom jemné a hlavně chutné.
Potřebovat budete základní suroviny
Na piškotové těsto nepotřebujete žádné zvláštní suroviny. Vystačíte si s třemi vejci, 125 mililitry mléka, 150 gramy cukru, 250 gramy hladké mouky, lžící vanilkového cukru, práškem do pečiva a rostlinným olejem. Vajíčka olej a mléko by měli mít ideálně shodnou pokojovou teplotu. Pak se dobře spojí a nebudou se oddělovat. Proto je vyndejte z lednice alespoň hodinu předem. Pak do mísy rozklepněte vejce a přidejte oba cukry.
Až vyšleháte vejce s cukrem, přidejte olej a ještě chvíli šlehejte. V oddělené misce smíchejte hladkou mouku a prášek do pečiva a důkladně promíchejte. Tuto směs pak vmíchejte do vaječné směsi a míchejte tak dlouho, dokud nevytvoříte hladké a jednolité těsto. Pak si připravte dortovou formu požadovaného tvaru a velikosti. Vyložte ji pečícím papírem, případně vymažte a vysypejte a nalijte do ní připravené těsto.
Trouba musí být předehřáta
Pokud chcete mít korpus rovný, obmotejte formu navhlčenou utěrkou. Pak předehřejte troubu na 180 stupňů a vložte do ní těsto péct asi na 30 minut. Po upečení těsto vyzkoušejte špejlí, jelikož každá trouba peče jinak. Když je korpus upečený, vyjměte ho z trouby a nechte vychladnout. Teprve po mírném vychladnutí vyjměte z formy. Pak dejte chladit na mřížku. Až po úplném vychladnutí můžete s korpusem déle pracovat.
Výhodou je, že korpus můžete připravit klidně den dopředu. Pak je nutné zabalit vychladlý korpus do potravinářské fólie a takto ho uložit do lednice. Tento základní korpus se dá samozřejmě také variovat. Můžete ho obarvit kakaem na hnědo, případně přidat nějaké potravinářské barvy, které ho obarví na vámi požadovaný odstín. Doporučujeme využívat přírodní barviva, která nabízí ve specializovaných obchodech.