Málokdo se odváží otevřeně mluvit o hemoroidech. Zjistěte, jak se s tímto problémem vypořádat

Fotografie: Depositphotos

Co jsou to hemeroidy, jak vznikají a jak se projevují a především, jaká je jejich nejúčinnější léčba? Poraďte si s tímto citlivým problémem.

Ačkoliv je toto téma velmi často vynecháváno a lidé o tom příliš nemluví, i hemeroidy jsou pouze nemoc, jako každá jiná. Mají svou příčinu, příznaky i specifickou léčbu a poté by opět měly zmizet. Mnoho lidí se však stydí promluvit si o tomto problému dokonce i se svým vlastním ošetřujícím lékařem. Shrneme si dnes proto, co přesně hemeroidy jsou, proč vznikají, jaké mají příznaky, a jak se toto onemocnění dá léčit.

Hemeroidy obecně

Co se týče hemeroidů, jedná se převážně o nepříjemnou bolest v oblasti konečníku, která se projevuje především při sezení, ležení na zádech a také při vykonávání potřeby. Hemeroidy mohou být doprovázeny také svěděním a pálením v této oblasti, což je způsobeno nadměrnou tvorbou drobných žilek v oblasti análního otvoru, které jej dráždí a jsou náchylné na popraskání. Také se může stát, že se při konečníku objeví drobné hrudkovité výběžky, které při tomto onemocnění nejsou ničím neobvyklým.

Existují 2 druhy hemeroidů

Důležitým krokem k léčbě hemeroidů je jejich správné určení. Ty se totiž rozdělují na vnější a vnitřní. U těch vnějších se veškerá bolest a svědění lokalizují v oblasti kolem konečníku, vnitřní hemeroidy jsou naopak lokalizovány na horní úrovni análního kanálu. Oba druhy však způsobují nepříjemný pocit, potíže při vyprazdňování a také mohou dospět i ke krvácení z těchto míst.

Fotografie: Freepik

Identifikace hemeroidů

Identifikace hemeroidů není ničím složitým, jelikož se jedná o velmi specifické onemocnění. Jeho jasné příznaky jsou:

  • akutní bolest análního otvoru a jeho okolí
  • nepříjemné svědění a pálení v této oblasti
  • problémy s vyprazdňováním, nebo naopak drobné úniky hlenu a malých částí stolice
  • vznik hrudkovitých uzlů v oblasti konečníku
  • krvácení z konečníku

Příčiny hemeroidů

Stejně jako i jiná onemocnění, také hemeroidy se většinou netvoří jen tak z ničeho a mají několik jasných příčin, které je způsobují. Mezi ně může patřit například:

Dlouhodobá fyzická nečinnost

Hemeroidy se snadno mohou začít tvořit při dlouhodobém zanedbávání fyzických a pohybových aktivit, nebo při dlouhotrvajícím sedavém stylu života. Ostražití by tak měli být zejména lidé, kteří dlouho sedí například v práci, a poté by to tedy měli vyvážit něčím jiným.

Fotografie: Unsplash

Nesprávná hygiena

Další příčinou hemeroidů může být například zánět anální oblasti z důvodu přítomnosti bakterií, které ty se do této části těla mohou dostat vlivem nedostatečné nebo špatně provedené hygieny. Ta by i v případě léčby měla být naprosto základním prvkem.

Těhotenství

Během těhotenství dochází u žen hned k celé řadě jak hormonálních, tak tělesných změn. Tělo těhotné ženy je také mnohem náchylnější a zejména po porodu, kdy je nejvíce oslabené může snadno podlehnout nejrůznějším bakteriím. Tlakem vyvinutým při porodu však také dochází i k namožení anální části, kde mohou popraskat žilky a vytvoří se zánět.

Fotografie: Unsplash

Ostatní příčiny

Příčin, kvůli kterým mohou vzniknout hemeroidy je však mnohem více a u každého se mohou lišit. Patří mezi ně například obezita, nadměrná konzumace alkoholu, dlouhodobé problémy s trávením a vylučováním, stárnutí vláken kolem svěrače atd. Příznaky se však příliš neliší, a proto je vždy dobré kontaktovat svého lékaře, který vám doporučí nejlepší možnou léčbu vzhledem k příčině i vašemu celkovému zdravotnímu stavu.

Jak probíhá léčba?

I když to může znít příšerně a hemeroidy opravdu nejsou příjemnou záležitostí, jejich trvání obvykle nemá dlouhodobý ráz. Pokud umíte zakročit správně a včas, příznaky se zhruba do dvou dnů od jejich vzniku vytratí a vy budete mít zasloužený klid. Pokud však i přes snahu o léčbu budou hemeroidy nadále přetrvávat, nezbývá vám nic jiného než kontaktovat svého lékaře, který vám poradí a případně předepíše vhodné léčivo.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]