Pokud hledáte tip na rychlou rodinnou večeři, která zároveň pohladí chuťové pohárky všech strávníků, inspirujte se naším tipem.
Kuřecí maso patří k osvědčeným tipům na minutková jídla. Nemusíte z něj však připravovat pouze steak nebo špízy. Pokud ho zapečete s těmi správnými ingrediencemi, získáte skvělé jídlo, na kterém si zaručeně pochutná celá rodina. Ingredience si navíc můžete upravovat podle chuti a získat tak pokrm, který každého okouzlí.
Dbejte na pečlivý výběr ingrediencí, vyplatí se to
Základní seznam vypadá takto:
- 3 kuřecí prsa
- 2 velká vejce
- 1 velké rajče
- 150 ml smetany na vaření
- podle chuti šafrán
- podle chuti sušená cibule
- podle chuti sušené oregano
- podle chuti čerstvý nebo sušený koriandr
- podle chuti sušený česnek
- podle chuti petržel (nejlépe čerstvá)
- podle chuti sůl
Ovšem čím kvalitnější suroviny si do receptu vyberete, tím lepší bude samozřejmě výsledek. Sušená cibule není podmínkou, naopak česnek lze použít i čerstvý (jen pozor na jeho výraznější chuť, snadno by mohla celou kompozici přebít). A s bylinkami také opatrně. Pokud například nejste na šafrán nebo koriandr zvyklí, používejte je jen velmi opatrně, jejich chuť je značně specifická.
Nejdříve připravte maso, poté zapékací omáčku
Kuřecí prsa omyjte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. V místech, kde jsou širší, je pro jistotu prokrojte napůl. Zajistíte si tak, že se celý pokrm propeče rovnoměrně. Dostatečně velkou zapékací misku vymažte máslem a maso do ní přesuňte. Předtím ho však řádně osolte. A jak na přípravu omáčky?
Vezměte si k ruce zapékací mísu a v té vyšlehejte smetanu se sušenou cibulí. Přidejte majoránku (samozřejmě promnutou v ruce, aby se rozvoněla), česnek, šafrán, oregano, koriandr a petrželku. Pokud máte bylinky čerstvé, nasekejte je co nejjemněji. Nakonec omáčku dosolte (nezapomeňte na to, že maso již trochu slané je).
Zapečená prsa už finišují, stačí je jen vložit do trouby
Nakonec omáčku rovnoměrně nalijte na maso. Na prkénku pak ještě nakonec nakrájejte rajče na menší kolečka a položte je na povrch. Vložte do trouby, rozpálené na 180 °C (ve studené se maso pomaleji zatáhne a unikne z něj značná část šťávy). Během půl hodiny budete mít hotovo.
Mezitím můžete k masu připravit zeleninový salát s oblíbeným dresingem nebo nakrájet čerstvé pečivo. Báječně však chutná třeba i s bramborovou kaší, rýží, kroketami nebo hranolky. Záleží jen na vašich preferencích. Pokud ho však podáváte jako večeři, pak smažené přílohy spíše nedoporučujeme. Jsou totiž těžké na žaludek.