Tvaroh a skořice jdou skvěle k sobě. Upečte si rychlé sladké rolky pro návštěvy, nebo jen tak

Fotografie: Pixabay

Tvarohové těsto je sázkou na jistotu. A pokud k němu navíc přidáte i báječně voňavou skořici a speciální typ úpravy, skvěle si pochutnáte.

Lidé jsou odjakživa přirozeně mlsní. Ovšem proč se spoléhat na kupované dobroty, když si ty stejně dobré (nebo ještě lepší) můžete připravit doma? Dnes vás naučíme jednu bleskovku. Tvarohové těsto s máslem se doslova rozplývá na jazyku a skořice tomu všemu poté dává onen punc výjimečnosti a skutečného potěšení.

Tvarohové rolky zvládne i začátečník

Základem jsou samozřejmě kvalitní ingredience. A jak vypadá základní seznam?

  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 200 gramů hladké mouky
  • 80 gramů změklého másla
  • 1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva
  • podle chuti skořicový cukr
  • špetka soli

Vždy používejte pouze pravé máslo, nejrůznější rostlinné náhražky nikdy nedodají těstu onu báječně jemnou chuť – tvaroh pak volte vaničkový se střední tučností. Ten z celofánu bývá příliš vodnatý a do těsta poté bývá nutné ještě přidat mouku, což se může projevit jeho menší vláčností.

Fotografie: Pixabay

Začněte přípravou tvarohového těsta

Jako první vložte do mísy změklé máslo a tvaroh a společně zpracujte (máslo nakrájejte na menší části). Po částech pak přisypávejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a také moučkový cukr. A nezapomeňte na sůl. Ta se postará o to, aby sladká chuť těsta perfektně vynikla (proto by měla špetka soli přijít vždy do jakéhokoliv sladkého jídla).

Pracujte tak dlouho, dokud nebude těsto homogenní a vláčné. Je tedy docela dobře možné, že si nevystačíte pouze s vařečkou, ale budete muset použít i ruce. V takovém případě doporučujeme hmotu vyklepnout na lehce pomoučený vál. A pokud nechcete poté z rukou pracně oškrabovat zbytky těsta, vezměte si jednorázové rukavice.

Fotografie: Pixabay

Jak na tvarování skořicových rolek

Hotové těsto rozdělejte na dvě poloviny a vyválejte na tenčí placku. Poté vytvořte stejně dlouhé pruhy. Obvykle se pro tento účel používá nůž, ovšem mnohem lépe vám to půjde s rádlem na pizzu. Nakonec těsto posypte moučkovým cukrem (množství regulujte podle zamýšlené sladkosti) a vytvořte rolky.

Při rolování se vyplatí mírně tlačit, aby se vám těsto později neoddělilo od sebe. Nakonec všechny rolky vyskládejte na pečící papír a upečte na 180 °C. Měla by jim stačit půlhodina. To, že jsou rolky hotové, poznáte podle mírného zhnědnutí po stranách. A jak je servírovat? Posypte je ještě horké moučkovým cukrem a doneste strávníkům. Ale jistě jim zachutnají i studené.

Fotografie: Pixabay

Připravte si různé variace

I když je skořice báječná, samozřejmě nemusíte zůstat jen u ní. Rolky lze naplnit i tenkou vrstvou marmelády, drcenými ořechy s cukrem, čokoládou (rozpuštěnou a nanášenou štětečkem) apod. Upečené rolky lze rovněž rozpuštěnou čokoládou polít nebo třeba z poloviny namočit. V takovém případě je však necukrujte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]