Zelenina nemusí být vždy jen oblohou, jíž si přichystáte a položíte na talíř vedle masa, můžete ji do něj i zabalit.
Ideálně byste za den měli sníst jisté množství ovoce a zeleniny, abyste do těla dostali potřebné vitamíny. Velmi jednoduchým způsobem, jak do jídla zakomponovat zdravé plodiny, je obyčejné podušení nakrájené zeleniny nebo nakrájení ještě čerstvých kousků. Nemusíte se však na talíři objevovat jen jako obloha, lze ji snadno zakomponovat do receptu. Tím si zajistíte přísun vitamínů a skvěle dochutíte jídlo.
Zeleninu zvolte dle chuti
Na 3 porce budete potřebovat 6 kuřecích prsních řízků, trochu rostlinného oleje, cibuli, papriku, mrkev, česnek, listový špenát, sůl, pepř, případně další koření a zeleninu dle chuti. V kuřecích prsou si vytvořte kapsu tak, že je rozříznete, ale necháte je na konci nedotčené a spojené. Zevnitř i zvenku osolte, opepřete a okořeňte podle libosti a nechte chvíli působit, aby masa všechny chutě vstřebala do sebe.
Zatímco budou prsní řízky odpočívat, připravíte si zeleninu. Cibuli nadrobno nakrájíte, papriku naporcujete na kostky, větší lístky špenátu natrhejte na menší, mrkev nastrouhejte a česnek najemno nasekejte. Na rozpáleném oleji pak osmažíte cibuli s česnekem, postupně přidáte mrkev a papriku. Jakmile zelenina změkne, přidáte listový špenát a špetku soli či dalšího koření a necháte na pánvi lehce osmahnout.
Stačí jen naplnit a zapéct
Jakmile je zelenina hotová, odstavíte ji z plotny a necháte chvíli zchladnout. Následně lžící naplníte kapsy, které jste si dříve vytvořili v kuřecích prsou, aby odnikud nevypadávala. Pojistit byste si to měli nití nebo tak, že maso propícháte na okraji dřevěnými párátky. Následně si připravíte plech, vystelete jej pečícím papírem, vyskládáte na něj všechna plněná kuřecí prsa a vložíte do předehřáté trouby.
Maso se zeleninou pečete při 180 °C přibližně po dobu 40 minut, během nichž si můžete připravit zálivku či další přílohu. Kuře bude skvěle chutnat s rýží, kuskusem nebo bramborami. Případně si můžete dopřát samotnou masovou kapsu, jelikož je plněna spoustou zdravé zeleniny. Tento pokrm je vhodný na běžný nedělní oběd s rodinou, na oslavy nebo večírky, pokud chcete alespoň trochu zazářit s novým výborným receptem.