Tento výborný jablečný koláč vás ohromí svou jednoduchou a rychlou přípravou. Tvarohová chuť náplně a křehké těsto nikdy nezklame. Koláč bude na první pohled vypadat lahodně a k nakousnutí.
Recept vás nadchne nejen svou snadnou přípravou, ale také časem, nad ním stráveným. Tato pochoutka vám zabere pouze 15 nanejvýš 20 minut. Koláč je díky svému vzhledu, jako z cukrárny, vhodný podávat i hostům a návštěvám. Jeho jemná tvarohová chuť je skvěle skombinovaná se sladkými jablíčky, rozinkami a oříšky. Vyzkoušejte jej také.
Ingredience k báječnému koláči s jablky
- 450 g mascarpone
- 200 g pšeničné mouky
- 200 ml zakysané smetany
- 100 g másla
- 130 g cukru
- 3 vejce
- 5 lžiček prášku do pečení
- 50 g krupice
- 4 jablka
- 50 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů
- 3 lžíce koňaku
- Dle potřeby skořice
- Dle potřeby vanilkového cukru
Pusťte se rovnou do přípravy skvělého dezertu
Začněte tím, že omyjete rozinky a vložíte je do hrníčku s koňakem. Ten nasáknou a trochu nabobtnají. Vedle v míse smíchejte 30 g cukru pouze s jedním žloutkem, 50 ml zakysané smetany a rozpuštěným máslem. Dále přidejte mouku, prášek do pečiva a trochu skořice. Vše dohromady pořádně prohněťte tak, aby vám vznikla správná konzistence těsta. A to nakonec dejte do kruhové vymazané formy.
Hmota by měla být rovnoměrně rozprostřená po jejím dně i stěnách. Vidličkou do ní párkrát píchněte a nechte odpočinout v ledničce. Poté si oloupejte všechna jablka a opatrně z nich vykrojte jádro. Pak smíchejte rozinky s nasekanými či rozmixovanými ořechy. Tuto směs naplňte do otvorům, vytvořených odebráním jader, v jablkách. Takto připravené ovoce posaďte na dno formy a obsypejte zbytky ořechů.
Postup pro tvarohovou náplň a konečné pečení
Teď již zbývá jen vytvořit náplň. Tu připravíte následovně. Do mixéru dejte sýr mascarpone, 150 ml zakysané smetany, 100g cukru, krupici a sáček vanilkového cukru. Nakonec přidejte i dvě celá vejce a zbylý bílek. To necháte mixérem pořádně promíchat a jemný tvarohový krém by měl být na světě.
Vzniklou náplň opatrně nalijete vedle jablek, aby se nikam nepohnula a případně neodkutálela. Kdyžtak jejich umístění po přidání krému ještě trochu poupravte. Koláč pečte po dobu 45 minut na 180 °C. Po vyndání z trouby, zkontrolujte, že je opravdu hotový a není ještě syrový. Pokud nebude dopečený, ještě ho tam na chvíli vraťte, a jestliže již bude, nechte ho už vychladnout.
Poslední dozdobení a můžete podávat svůj domácí koláč
Jakmile dezert vychladne můžete ho nakrojit. Nejlépe tak, aby řez prošel tam, kde bude krásně vidět naplněná jablka. Ukrojený kousek můžete dozdobit ještě vlašskými nebo i pekanovými ořechy. Oboje dvoje budou pěkně vypadat i dobře chutnat. Pokud si chcete s receptem trochu pohrát, určitě můžete. Například zkuste místo jablek dát hrušky či jiné vaše oblíbené ovoce.