Stejně jako my, ani vy pravděpodobně nenajdete ve svém okolí nikoho, kdo by neměl v oblibě italské Tiramisu. Zkuste si ho připravit i doma.
Tiramisu dort má po celém světě mnoho příznivců a jeho obliba s časem neklesá. Spíše je to naopak. Jeho jedinečná chuť i vůně přiláká spolehlivě každého strávníka. Pokud se rozmýšlíte, který moučník zvolit na sešlost či oslavu, s Tiramisu nemůžete udělat chybu. Navíc si nemusíte lámat hlavu se složitým zdobením. Postačí sítko a kakao.
Suroviny
Na těsto
- 2 vejce
- 50 gramů cukr krupice
- 35 gramů polohrubé mouky
- 10 gramů kakaa
- 15 mililitrů mléka
- 15 mililitrů oleje
- čtvrt lžičky citronové šťávy
- špetka soli
- pečící papír
- forma na dort s oddělitelným ráfkem
Na krém
- 4 gramy želatiny v prášku
- 20 mililitrů vody
- 45 gramů cukru krupice
- 2 žloutky
- 200 gramů sýr mascarpone
- 180 mililitrů smetana ke šlehání
Na dohotovení
- 4 gramy instantní kávy
- 40 mililitrů horké vody
- 30 mililitrů rumu
- podle potřeby kakaový prášek
Příprava
Začněte s přípravou korpusu. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. V misce třete žloutky s cukrem do bílé pěny. Cukr by se měl během tření rozpustit. Pak přidejte olej a mícháním suroviny spojte. Smíchejte dohromady mouku s kakaem a směs přidejte do těsta. Přidejte mléko a zamíchejte tak, aby v těstě nebyly hrudky. Do šlehače dejte bílky s citronovou šťávou a špetkou soli. Ušlehejte pevný sníh.
Sníh z bílků a těsto opatrně zlehka promíchejte dohromady a vznikne krásné nadýchané piškotové těsto na korpus. Dno dortové formy vyložte pečícím papírem a stěny vymažte malým množstvím oleje a vysypte troškou hrubé mouky. Pak do formy nalijte těsto a pečte ho při teplotě 160 stupňů asi 30 – 40 minut. Před vyndáním vyzkoušejte pomocí špejle, že těsto není uvnitř syrové. Během vyndávání nesmíte s korpusem klepnout, udělal by se brousek.
Krém připravíte tak, že v kovové, nebo skleněné míse vyšleháte žloutky s cukrem. Nechte ve vodě nabobtnat želatinu a smíchejte ji pak se žloutkovou směsí. Na mírný oheň si připravte vodní lázeň. Na ní pak zahřívejte žloutkovou směs do zhoustnutí. Potom směs nechte zchladnout a vmíchejte do ní mascarpone společně s vyšlehanou smetanou. Krém dejte alespoň na hodinu do lednice.
Korpus rozkrojte podélně na dvě půlky. Spodní nechte celou a z horní seřízněte asi centimetr na okraji. Spodní korpus dejte do formy na dort s oddělitelným ráfkem a prokapejte ho polovinou směsi kávy a rumu. Na něj pak dejte polovinu připraveného krému. Na vrstvu krému umístěte doprostřed menší korpus a rovněž ho prokapejte směsí kávy s rumem.
Druhý korpus překryjte zbytkem krému a navrchu pomocí sítka zasypte jemnou vrstvou kakaa. Hotový dort dejte do lednice nejlépe do druhého dne. Těsně před krájením pak objeďte obvod dortu nožem a sundejte ráfek. Dort pak nemusíte nikam přendavat a můžete jej rovnou nakrájet. Skvělý dojem udělá, když ho ozdobíte kouskem oloupané broskve a snítkou máty.
Tipy na závěr
V rámci tipů na závěr nabízíme zjednodušení přípravy dortu. Místo práškové želatiny zakupte želatinový ztužovač za studena. Vyhnete se tak riziku, že během přípravy krému bude rozehřátá a pak ochlazená želatina tropit problémy. Postupujte stejně, pouze nepřidávejte před zahříváním želatinu. Teprve spolu se smetanou a mascarpone přidejte želatinový ztužovač za studena a máte jistotu, že krém bude perfektní.