Tento elegantní koláč z tekutého těsta a přidanými malinami je nejen lahodný, ale také jednodušší na přípravu, než smažení palačinek. Vyzkoušejte a sami se o tom přesvědčte.
Americká kuchyně je proslulá svými koláči. A i přesto, že je u nich nejznámější ten jablečný, to neznamená, že neumí výborně péct i jiné věci. Například lahodný koláč s čerstvými malinami posypanými drobenkou ze sladké mouky, ze které se během pečení stává křupavá kůrka. Tak co, máte chuť jej vyzkoušet?
Ingredience a postup přípravy
Budete potřebovat:
- 150 gramů sýru
- Dvě vejce
- Jednu lžičku vanilkového extraktu
- Dvě lžičky citronové šťávy
- Jeden a půl lžičky prášku na pečení
- Čtvrt lžičky jedlé sody
- 400 gramů malin
- 300 gramů cukru
- 150 gramů másla
- Dvě lžičky citronové kůry
- 330 gramů pšeničné mouky
- Čtvrt lžičky soli
- Jednu lžičku skořice
- Šlehač
- Střední misku
- Formu na koláč, ale může být i dortová
Jako první si vezměte vejce a ušlehejte je, jakmile to budete mít, přidejte k nim sýr, 150 gramů cukru, vanilkový extrakt, kůru a citronovou šťávu.
Následně si vezměte 60 gramů másla, to nechejte rozpustit, přilijte do mísy a všechno společně dohromady promíchejte. Následně si vezměte 320 gramů mouky a přisypejte do ní prášek do pečiva a sůl.
Přihoďte jí do směsi a opět promíchejte. Vezměte si formu na koláč a tu vymažte, následně do ní vložte těsto a můžete se vrhnout na drobenku. Na tu budete potřebovat jednu polévkovou lžíci mouky, zbylých 150 gramů cukru, skořici, špetku prášku do pečiva a zbylých 90 gramů másla, které by mělo být změklé.
Recept můžete využít nejen pro maliny
Následně ji dejte na těsto a lehce ji přitlačte prsty, aby držela. Teď už jen přimíchejte maliny. Mezitím si předehřejte troubu na 175 stupňů a koláč v ní nechejte péct na 55 minut. To, že je koláč hotový, poznáte tak, že jeho vrch bude mírně růžový. Následně jej vyjměte, nechejte vychladnout a můžete podávat.
Nemusíte se vůbec omezovat jen na maliny, stejně dobře bude tento recept chutnat i s borůvkami nebo třeba jahodami. Nejlépe se hodí jej podávat na posezení ke kávě, ale obejdete se i bez ní. Dobrou chuť!