Ideální dezert pro milou návštěvu, který je rychlý na přípravu, a po důkladném rozležení svou chutí každého ohromí. Připravte ho i vy.
Připravit tento dezert, který věrně kopíruje známý italský dezert, je nejen velmi rychlé, ale opravdu jednoduché. Netradiční provedení v podobě rolády umožní snadnou manipulaci a svým unikátním vzhledem na řezu působí velmi exkluzivním dojmem. Dezert s vůní kávy a kakaa nabíjí strávníky neuvěřitelnou energií a chutí do dalších dní.
Suroviny na přípravu 10 porcí
- 30 cukrářských piškotů
- 300 mililitrů rozpustné slazené kávy
- 500 gramů mascarpone
- 400 mililitrů smetana na šlehání alespoň 30% tuku
- 100 gramů cukr
- 2 lžičky vanilkový extrakt
- 2 špetky sůl
- kakao na ozdobu
Příprava nepečené rolády mascarpone
Začněte přípravou krému. Suroviny by měly být vychlazené z lednice. Vyšlehejte pomocí elektrického šlehače v hluboké míse mascarpone s cukrem , vanilkovým extraktem a špetkou soli.
Šlehejte tak dlouho, než dostanete hladký a nadýchaný krém. Pak přidejte ještě druhou špetku soli a přilijte trochu vychlazené smetany. Během šlehání přidávejte i zbytek šlehačky a šlehejte na nejvyšší rychlost do té doby, než vzniklý krém po vytažení šlehače bude tvořit pevné špičky.
Hotový krém dejte na chvíli do lednice a začněte připravovat piškotový základ rolády. Na stůl dejte velký obdélník pečícího papíru. Do misky si připravte vychladlou kávu, kterou jste podle chuti přisladili. Berte piškoty jeden po druhém a každý jen velmi krátce namočte v kávě. Pocukrovanou stranou jej pak položte na pečící papír. Takto z piškotů sestavte základ rolády. Měly by to být tři řady piškotů na šířku po deseti kusech.
Na takto připravený obdélník z piškotů naneste v rovnoměrné vrstvě asi dvě třetiny připraveného krému. Aby krém při rolování z rolády nevytékal, vynechte malý kousek od bočních stran a také u strany, kde budete s rolováním končit. Úplně postačí zhruba centimetr. Nasypte trochu kakaa do jemného sítka a s jeho pomocí kakaem posypte celou plochu krému. Pak roládu pomocí pečícího papíru srolujte. Nezapomeňte dostatečně utahovat, aby se roláda nerozsypala.
Hotovou roládu pevně zabalte do pečícího papíru a konce zavažte provázky. Tak zajistíte, že se papír nerozbalí. Balíček dejte do lednice uležet.
Běžně se uvádí, že postačí tři hodiny, ale z vlastní zkušenosti víme, že ideální doba rozležení jakéhokoli nepečeného dezertu je minimálně přes noc, ale klidně i 24 hodin. Během té doby roládu můžete několikrát pootočit, aby se vlivem gravitace vlhkost nesoustředila jen vespod.
Rozleženou roládu vybalte z papíru na tác a po celém povrchu ji pomažte polovinou zbylého krému. Vzor, který na povrchu rolády vidíte na fotografiích, byl vytvořen pomocí obyčejné vidličky. Zbytek krému dejte do zdobícího sáčku s hladkou špičkou, a polovinou krému roládu ozdobte. Pak ji celou posypte jemnou vrstvou kakaa a zbytkem bílého krému zdobení dokončete.
Tipy na závěr
Pokud nemáte doma vanilkový extrakt, snižte množství cukru o 20 gramů a místo extraktu použijte klasický vanilkový cukr. Pozor, vanilkový cukr není totéž, jako vanilínový cukr. Vanilkový cukr je z vanilky a vanilínový cukr je z náhražek, které se vyrábí z ropy a uhlí. Nenechte se tedy zmást podobně znějícím názvem a volte raději přírodní surovinu.
Pokud už dopředu víte, že nikdo ze strávníků nebude řídit a dýchánku s účastní jen samí dospělí, můžete roládu vylepšit trochou rumu, nebo jiného oblíbeného likéru, který přidáte do kávy na namáčení piškotů. Také je možno roládu místo kakaa ozdobit hoblinkami strouhané kvalitní čokolády a pro potěchu oka přidat na každý kousek snítku máty peprné.