Určitě se vám to už někdy stalo, dali jste vařit vajíčka a při rozkrajování jste si všimli, že se okolo žloutku objevil zelený kruh. Děje se to z jednoho prostého důvodu.
Vajíčka se již velice dlouhou dobu používají do sendvičů, jako předkrm, v salátech nebo v mnoha každodenních pokrmech. Pokud i vy vajíčka rádi dáváte všude, kde můžete, mohli jste si někdy všimnout podivného zeleného prstence okolo žloutku vajíčka. Víte, co to znamená? Je to nebezpečné? Dnes vám o tom řekneme úplně všechno.
Jaké jsou výhody vajíčka
Vajíčka jsou plná živin, takže jejich konzumace je velice prospěšná vašemu zdraví. Jsou bohaté na vitamin B a optimalizují koncentraci a paměť. Kromě toho ještě obsahují zinek, železo, hořčík a fosfor, což jsou minerály, které jsou nezbytné pro udržení zdraví kostí. Jsou také velice dobrým zdrojem bílkovin, a pokud chcete zhubnout, jsou pro vás vajíčka ideální volbou.
Co znamená zelený prstenec
Možná vás uklidníme, když vám řekneme, že tento zelený prstenec opravdu nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Ve skutečnosti to prostě znamená, že jste vejce nechali vařit příliš dlouho. A je to výsledkem oxidace železa, který se nachází ve vaječném žloutku.
Vejce je i přes tento zelený kruh normálně jedlé. Změny barvy si také můžete všimnout, když vejce nakrájíte dlouho před tím, než ho jdete servírovat. Proto se doporučuje vejce oloupat až těsně před jídlem.
Jak dokonale uvařit vajíčka
Nejlepší je, vytáhnout vejce z ledničky asi hodinu před vařením, aby pro ně nebyla teplá voda takový šok. Někdy totiž může skořápka při tomto šoku prasknout, a to asi nechcete. Tip našich babiček je přidat do vody pár kapek octa, což pomůže tomu, aby se vajíčka o sebe nerozbila.
Pokud chcete mít dobře uvařená vejce, nechte je ve vroucí vodě vařit 9 – 10 minut. Rozhodně vejce nevařte déle, pokud nechcete zelený prstenec.
Zdroj: Goodhousekeeping