Jak oloupat vejce za pouhých 5 vteřin? Nový trik mistrů kuchyně láme rekordy oblíbenosti

Fotografie: Depositphotos

Na internetu najdete spoustu zaručených triků, jak oloupat vejce natvrdo. Některé fungují lépe jiné méně. Zdá se, však, že tento je vítězem na celé čáře.

Loupání vajec natvrdo se někdy může proměnit v noční můrou. A to obzvlášť, když připravujete vejce na slavnostní stůl a opravdu si moc přejete, aby se svrchní část vejce nepoškodila. Při krájení plátků na chlebíčky se pak škaredě oloupané vejce rozpadá, o estetice ani nemluvě. Na internetu se však objevilo názorné video, ve kterém dostanete vejce ze skořápky do několika sekund.

Přidejte sůl a vejce zchlaďte studenou vodou

Možná jste si všimli, za léta praxe, že někdy oloupete vejce natvrdo bez větších problémů. Povrch je krásný neporušený a skořápka se snadno odlupuje. Pak se ale často stane, že skořápka drží na vejci jako přibitá a ať se snažíte sebevíc, nedaří se vám vejce lehce oloupat. Se skořápkou sloupnete i části bílků. Vejce je pak škaredé a mnohdy vám z něj moc nezbyde.

Osvědčené rady našich babiček doporučovaly přidat do vody k vejcím sůl nebo jedlou sodu. Ta se postará o sražení bílku. Vejce by tak měla jít lépe loupat a zároveň zabrání vytečení bílku do vroucí vody, v případě, že je skořápka naprasklá. Důležité je vejce po uvaření zchladit ihned větším množstvím studené vody.

Čerstvá vejce se hůře loupou

Obecně lze říci, že čím čerstvější vejce, tím hůře se bude loupat. Vzduchová bublina ve vejci je velmi malá a tak moc nepřispívá k odlepení bílků od skořápky. Je proto dobré vybírat vejce starší, aspoň 3 – 5 dní. Čerstvost poznáte jednoduchým testem ve sklenici vody. Ponořte vejce do sklenice. Pokud zůstane ležet na dně, je čerstvé. Čím starší vejce, tím větší je vzduchová bublina uvnitř a vejce má tendenci se vznášet ve vodě. Ta nejstarší pak vyplavou zcela na hladinu.

Fotografie: Freepik

Podtrženo sečteno, k vaření vajec natvrdo použijte ta starší. Vodu v hrnci osolte nebo přidejte jedlou sodu. Jakmile jsou vajíčka uvařená, horkou vodu z nich slijte a hned je zalijte studenou vodou. Tato opatření sama o sobě, by měla zaručit, že se vajíčka budou dobře loupat. Můžete pak vyzkoušet více loupacích technik a vybrat tu, která vám půjde nejlépe.

Oloupejte vejce za pár vteřin

Obecně je dobré začít vejce loupat od širší špičky, kde se nachází vzduchová bublina. Pomoci vám může tekoucí studená voda, pod kterou vajíčko loupete. Můžete také naklepnout širší špičku a pod skořápku vložit lžičku, s jejíž pomocí se skořápka lépe oddělí od bílku. Další technika je třesení. Poté, co z vajec slijete studenou vodu, přiklopte hrnec pokličkou a třeste s ním. Skořápky popraskají na malé kousky, ty pak sloupete lehce pod proudem vody.

Ve videu níže se však můžete podívat na opravdu sekundový trik, jak skořápku oloupat. Vychladlé vejce vložte do sklenice a zalijte studenou vodou. Skleničku poté zakryjte dlaní a několikrát ji silně protřepte. Z vajíčka pak jedním pohybem skořápku stáhnete. Tento trik je jeden z nejrychlejších a určitě stojí za vyzkoušení.

Zdroj: Gotowanie